Novosti BiH

Sud u Mostaru četvoricu Hrvata oslobodio optužbe za ratne zločine

Županijski sud u Mostaru u ponedjeljak je izrekao oslobađajuću presudu za četvoricu Hrvata optuženih da su odgovorni za ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine.

Četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Željka Đidića, Matu Aničića, Ivana Škutora, te Erharda Poznića, optužnica je teretila za ubojstvo skupine vojnika zarobljenih u zgradi "Vranica" na početku hrvatsko-bošnjačkih sukoba u Mostaru 1993. godine.

Predsjedatelj sudskog vijeća Slavko Pavlović oslobađajuću presudu obrazložio je tvrdnjom kao tijekom suđenja nije dokazana niti jedna točka optužnice.

Đidić, Aničić, Škutor i Poznić bili su optuženi po zapovjednoj odgovornosti, no nije bilo utvrđeno tko je zapravo ubio zarobljene vojnike ABiH pa je sudsko vijeće ocijenilo kako se bez takvih činjenica ne može teretiti ni optužene.

Članovi obitelji ubijenih pripadnika Armije BiH iz Mostara najavile su kako će na ovakvu presudu mostarskog suda uložiti žalbu.

Zarobljavanje skupine vojnika u tadašnjem zapovjedništvu 4. korpusa Armije BiH u proljeće 1993. godine zabilježila je i kamera HTV.

Njima se nakon toga gubi svaki trag, a posmrtni ostaci nekoliko zarobljenika pronađeni su u jednoj grobnici istočno od Mostara tek ove godine.

(H)

Naslovnica BiH