Novosti BiH

Doživotni zatvor Ljubiši Beari, oficiru iz Lore, za genocid u Srebrenici

Sedmorica vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba osuđeni su na zatvorske kazne u rasponu od pet godina do doživotnog zatvora za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Presude je donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a najveću kaznu, doživotni zatvor, dobili su obavještajni časnik vojske bosanskih Srba Vujadin Popović i pukovnik Ljubiša Beara.

Drago Nikolić, obavještajni časnik zvorničke brigade, dobio je 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida, a zapovjednik postrojbe specijalne policije Ljubomir Borovčanin osuđen je na 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstva, istrebljenja i progona.

Zatvorska kazna generala Radivoja Miletića, pomoćnika zapovjednika VRS-a Ratka Mladića, iznosi 19 godina, a general Vinko Pandurević osuđen je na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstava, progona i prisilnog premještanja stanovništva.

Najmanju kaznu dobio je general Milan Gvero koji je osuđen na pet godina zatvora zbog progona muslimana iz enklava Srebrenice i Žepe.

sd

Naslovnica BiH