ŽivotPazite na količinu

Začin koji može 'podići' omiljeni prilog od krumpira, ali i ozbiljno otrovati: izaziva zdravstvene probleme ako pretjerate s upotrebom, neki od njih prilično su neugodni

Piše J. V.
spiza1

Omiljeni prilog od krumpira mnogima je koji su navikli na domaću spizu bio i ostao - pire. Na drugo će mjesto istisnuti čak i obožavani pomfrit, svakako je "zdravija" varijanta, a jednostavan je i za pripremu. 

Malo soli, papra i žličica maslaca dovoljni su kako biste guštali u prilogu koji vam je vjerojatno obilježio djetinjstvo, no dodacima začina može zaista "zasjati" na vašem stolu. Malo češnjaka i peršina najčešći je zaokret na ovo klasično jelo, no gastro stručnjaci kažu da je genijalan okus zajamčen i dodatkom - muškatnog oraščića.

Iako zanemareni začin svake jeseni uspije povratiti barem mali dio svoje popularnosti, većina ga ne koristi u kućanstvu na dnevnoj bazi. Idealan je upravo kroz sljedećih par mjeseci, budući da se njegov miris i okus savršeno stapaju s onim jela od bundeve, slatkog krumpira i vrućih kava s mlijekom i šlagom.

Zajedno s cimetom i klinčićem čini mješavinu začina koje je dovoljan samo prstohvat da vaša peciva i kolači zamirišu na jesen. No u pireu funkcionira još bolje - kao opreka kremastoj teksturi jela, "izvlači" okus baš kao što to čini prstohvat soli u jelima s karamelom, piše Kitchn

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heidi Larsen (@foodiecrush) on

Dovoljan je prstohvat do dva, a nikako ne biste smjeli pretjerati u veličini. Vjerojatno to znate, muškatni oraščić u obilnim količinama izaziva konvulzije, halucinacije, pa čak i teže napadaje.

Healthline izdvaja posljedice pretjerivanja u količini kad je u pitanju ovaj neobičan začin. Uz opću konfuziju i suhoću usana, na listi je i trovanje. Naime, miristicin, koji je sastojak ovog začina, nevjerojatno je moćan i toksičan alkaloid. 

Stoga i konzumacija dva do tri čitava oraščića može uzrokovati trovanje praćeno jakim halucinacijama, mučninom i povraćanjem. Jedan prstohvat pak ne može ni približo djelovati na taj način, a daleko je i od "opasnoga".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yohan Kochiyil Photography (@yohan.kochiyil) on

#MUšKATNI ORAščIć#ZAčIN#PIRE