Životmijenjajte navike

Stručnjaci upozoravaju, a vi možda nećete vjerovati: iz kupaonice odmah 'evakuirajte' ručnike, parfeme, kozmetiku, i britvice...

Piše L.L.

Svi ulazimo u kupaonicu po "dozu" higijene, nesvjesni da se zapravo nalazimo u idealnom staništu za uzgoj bakterija i gljivica. Uzrok tome su, dakako, toplina i vlaga kupaonice, pa neke preparate podložne kvarenju treba iz rečene zone – evakuirati.

Prvi na listi ugroženih su – lijekovi; godinama se vode rasprave o tome treba li, naime, lijekove držati u kupatilu. Stručnjaci ističu da varijacije u temperaturi i vlazi mogu narušiti njihovu kakvoću, učiniti ih manje učinkovitima efektivnim i skratiti im rok trajanja. Stoga se savjetuje da lijekove valja držati na suhom i hladnom mjestu, što kupaonica svakako nije.

Nadalje, većina ljudi smatra da je kupaonska zona idealna za odlaganje ručnika, no stručnjaci savjetuju da to ne treba raditi. Razlog je isti; vlažno i mokro okruženje kupaonice pogodno je za stvaranje plijesni i bakterija, stoga je bolje premjestiti ih u ormar prije uporabe. Ukoliko nema dovoljno prostora u ormaru, onda barem treba kupaonicu često provjetravati.

I kozmetika može "trpjeti"; s obzirom na to da je preporučeno čuvati ju na sobnoj temepraturi, kupaonica i opet nije dobro mjesto za odlaganje, posebice parfema. Vlaga i toplina mogu, naime, čak sasvim uništiti kozmetičke proizvode i također im skratiti trajnost, a četkice za zube ionako su sklone nakupljanju bakterija i plijesni.

K tomu, u kupatilu ne nije uputno držati ni nakit budući da vlaga uzrokuje brže propadanje, a na listi ugroženih predmeta su i britvice, jer ih vlaga i para mogu otupjeti, ali i ubrzati proces oksidacije i korozije metala u suradnji s našim "DNK-ostacima", upozoravaju stručnjaci.

#KUPAONICA# BAKTERIJE# žILETI# NAKIT# RUčNICI# KOZMETIKA