Život'NA GOTOVO'

Slovenija dobila svog prvog nobelovca: pročitajte kako su naši susjedi privolili uglednog britanskog znanstvenika da predstavlja njihovu zemlju

Piše Hina

Britanski znanstvenik Duncan Haldane, čija je majka podrijetlom austrijska Slovenka, dobio je slovensko državljanstvo na ceremoniji u slovenskom veleposlanstvu u Washingtonu - a Slovenija je time dobila svoga prvog nobelovca.

Haldane je 2016. s Davidom J. Thoulessom i Johnom Michaelom Kosterlitzom podijelio Nobelovu nagradu za fiziku.
Dodijeljena mu je za otkrića na području teorijskih istraživanja stanja materije, a još osamdesetih godina prošlog stoljeća pojasnio je magnetske značajke atomskog lanca u određenim tvarima, što je značajan doprinos u razvoju novih materijala i elektronskih komponenti, objavili su slovenski mediji.

Haldane je trenutačno profesor fizike na Sherman Fairchild University i na sveučilištu Princeton u SAD-u, a svečanu prisegu kao slovenski državljanin položio je prošli petak u prostorijama veleposlanstva Republike Slovenije u Washingtonu.
Po pisanju slovenskih medija, Haldane u svojoj biografiji uvijek navodi da je škotsko-slovenskog podrijetla.

Njegov otac bio je liječnik u britanskoj vojsci, a dok je bio stacioniran na jugoslavensko-austrijskoj granici upoznao se s mladom studenticom medicine Ljudmilom Renko, rođenom u austrijskom Ferlachu, u pokrajini Koruškoj u kojoj živi brojna slovenska manjina. Vjenčali su se i preselili u London, gdje je 1951. rođen njihov sin, današnji nobelovac, s punim imenom Frederick Duncan Michael Haldane. Sa suprugom Odile Belmont Haldane živi u SAD-u, u Princetonu, New Jersey.

#SLOVENIJA#DUNCAN HALDANE#NOBELOVAC