StoryEditorOCM
ŽivotNEK SE ZNA

Niste se pojavili na liječničkom pregledu? Pazite, u nekim bolnicama se već naplaćuje nedolazak na zakazani termin

Piše MOZAIK SD
14. svibnja 2024. - 07:01

U mnogim javnim istupima ravnatelji bolnica se žale kako se veliki broj pacijenta uopće ne pojave na zakazanim pregledima. Zbog toga su liste sve duže i duže i nikako ih skratiti.

Iz Belgije stiže vijest kako neki tamošnji doktori naplaćuju preglede i ako se pacijent ne pojavi. Pacijentica Tina je dobila račun za fizioterapiju na kojoj se nije pojavila.

Da, liječnik vam može naplatiti propuštene konzultacije. Ali sve to mora biti učinjeno prema pravilima. Liječnik može zatražiti naknadu od svog pacijenta. Ali to mora biti "razumno". Liječnik stoga ne može tražiti cijenu veću nego što biste platili da ste došli na pregled, piše RTL.be.

image

Ilustracija

Shutterstock

Pacijent je morao biti obaviješten o tom riziku. I na kraju, ako pacijent ima olakotne okolnosti, liječnik bi ih trebao uzeti u obzir. To znači da za sada svaki liječnik određuje željeni iznos, u razumnom roku.

Bolnice često naplaćuju paušal: na primjer, u bolnici Citadelle u Liègeu. Ako ne otkažete 48 sati unaprijed, morat ćete platiti 20 eura. CHU de Liège daje vam do 24 sata prije pregleda da ga otkažete.

Isto je slučaj u bolnici Erasmus u Bruxellesu. Morate platiti 25 eura ako ne obavijestite najmanje 24 sata unaprijed, a 15 eura u Regionalnom bolničkom centru Sambre et Meuse, piše RTL.be.

Pacijenti u Hrvatskoj  ne plaćaju ako se ne pojave na pregledima. Mnoge bolnice šalju automatske poruke kao podsjetnik na pregled, dok manji broj nazivaju pacijenta kako bi podsjetili na dolazak doktoru. Ipak, ima još veliki broj osoba koji zaborave otkazati preglede.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 11:19