ŽivotUzgaja u staklenkama

Na Klisu smo pronašli mini vrtove za koje ne treba ni muke ni motike: bujno raslinje gospođe Sanje ne treba okopavati, nema korova, a ovo je njena tajna

Piše Tanja Šimundić Bendić

Tražimo li puno ako kažemo da bismo voljeli imati bujan vrt bez muke i motike? Recimo takav da ne treba našu pomoć oko gnojenja, vađenja korova, okopavanja...?

I našli smo ga – na Klisu. Kreatorica mini vrtova u staklenkama i bocama je Sanja Galić, ljubiteljica prirode, kamena, drva, starina, “šaptačica” kaktusima i papratima, žena nevjerojatnog dizajnerskog talenta.

– Ima već više od 20 godina da sam počela raditi ovakve vrtove. Potrebni su vam staklenka, veća ili manja, kakvu želite, pijesak, zemlja za vrtove, mlade sadnice biljaka koje vole toplinu i za početak malo vode. I to je to, vrt u boci je gotov. Malo je onih koji ga ne požele imati u kući jer je nevjerojatno oku ugodan, smirujući i uvijek poželjan detalj u interijeru – veli nam Sanja.

Bilje – a najbolje je zasaditi kaktusiće, paprati, zelenilo koje voli tropske uvjete... – samo stvara humus.

Samo u procesu isparavanja stvara i vodu koja se u obliku kondenzirane vlage vraća u humus.

Sloj pijeska na dnu je obvezan, on ima drenažnu funkciju. A na njega se potom naslanja sloj zemlje u koji se biljka nakon sadnje ukorjenjuje.

Staklenke koje želite iskoristiti za dom u ovakvom vrtu mogu biti raznolike. Šire grlo je za početnike najprihvatljivije jer omogućuje lakše ubadanje biljke. Biljke trebaju biti što mlađe i manje, jer se u takvim dimenzijama lakše ubacuju u stakleni prostor.

– Iako na tržištu ima zgodnih plastičnih boca, ja nisam njihov pobornik. Što se mene tiče, moj su prvi i jedini izbor staklene boce, po mogućnosti stare demižane, upravo onakve u kakvima se nekada držalo vino. Obožavam njihov retro ugođaj, i kad god naletim na neku takvu, odmah je uzimam i donosim u svoje malo skladište. Sa svojih izleta doma uvijek nosim i zanimljive oblike koje pronađem u prirodi. S vremenom se u tom mom hobiju izoštrilo oko i mojeg supruga Dražena, koji je postao profesionalac u traženju zanimljivih oblika. Uvijek me iznenadi odličnim ulovom – kamenom, drvom, odbačenim zanimljivim predmetom... – veli Sanja.

Ona u svakom kamenu pronalazi detalj oko kojeg gradi priču.

Najdraže joj je kamenje s rupama, bile one i samo od centimetra.

– Kamen obožavam, on ima fantastičnu dekorativnost, koju istaknem biljčicama što u njegovim rupama i udubinama pronalaze smještaj. Kaktusi kamen obožavaju, pa ih najradije sljubljujem. Imam i svoj mali rasadnik, u kojem uvijek ubodem koju grančicu, i tako su mi uvijek na raspolaganju čuvarkuće, paprati, kaktusići... A uz kamenje obožavam i kamenice, te predivne tradicionalne posude. I sama ih radim, pa ih punim zemljom, u njih usađujem biljke – govori Sanja.Stvara tako jedinstvene oaze zelenila koje svoj dom pronalaze na balkonima, terasama, u vrtovima i domovima svojih prijatelja, a po predaji i njihovih prijatelja.

A s vremenom su u njihovu domu podno Kliške tvrđave svoje smjesto pronašle i brojne starinske škrinje, samari, sjedalice, lampe, posuđe, alati, šivaće mašine, oruđe koje Sanja restaurira.

#KLIS#SANJA GALIć#MINI VRTOVI#RASLINJE