ŽivotKILOMETRI UŽITKA

'Jeste li ludi, di ćete s njima?!': Borisovi roditelji su se šokirali kad su čuli u kakvu se avanturu splitski par sprema s 6-mjesečnim blizancima; Ovo je sjajna priča o tome kako se ničeg ne treba odreći ni zbog majčinstva, ni zbog carskog reza

Piše Ivana Pavić
11. rujan 2019. - 20:57
rgx time: 0.00014400482177734

Većina novopečenih roditelja u trenutku kad beba dođe na svijet zapostavi sve oko sebe, a pogotovo aktivnosti kojima su se bavili u slobodno vrijeme. Jer tog vremena uglavnom više nema.

No, u jednoj splitskoj obitelji prinove ne samo da su učvrstile ljubav roditelja prema jednom hobiju, nego su im se i pridružile u tome.

Naime, roditelji Maja i Boris strastveni su trkači. I kada su na svijet došli blizanci, Sofie i Maro, bilo je logično da u startu počnu živjeti u sportskom duhu.

– Oni su se valjda i navikli, otkako su se rodili, od drugog, trećeg tjedna života, idu vanka sa mnom. I odmah od početka šetali smo puno, po 16-17 kilometara. Tako da su se moja dica stvarno navikla biti vani, na zraku i u kolicima – započinje priču mama Maja.

A tko to tek nekoliko tjedana nakon carskog reza pješači kilometre. Samo jake i energične žene, poput ove Splićanke koja je u krugovima trkača već poznato ime.

– Najveće šta san ti ja osvojila je da san bila peta na utrci "Sto milja Istre", to ti je 170 kilometara poznata trail trka – skromno će Maja o uspjehu na najvećoj i najtežoj trkačkoj utrci u Hrvatskoj.

– Bila je prva Hrvatica, a peta ukupno – zato s ponosom dodaje muž Boris.

Trčanju se vratila odmah nakon babinja, dakle, 40 dana nakon što je rodila.

Susida spomenila

No, gdje s blizancima koji tek što su napunili pola godine? Bake i djedovi ne mogu ih čuvati, a, s druge strane, i Maja je htjela spojiti sport koji voli i druženje s bebicama. I uspjela je, u trenutku kada je otkrila da je sve što joj treba jedno dobro prijevozno sredstvo za bebe čiji su roditelji zaljubljeni u trčanje. Baš poput nje.

– Ja sam najprije počela trčati lagano s kišobran kolicima i onda mi je jedna susida spomenila da postoje kolica za trčanje. A prije toga mi je prijateljica rekla da je viđala po Belgiji ta kolica za trčanje i baš mi je rekla da će se meni isplatit svaka kuna tih kolica i odmah sam rekla Borisu da ih želim i neka ih naruči – objašnjava Maja.

A što žena želi, mora se i ostvariti. I tako se Boris odmah bacio u potražnju za specijalnim kolicima koja je željela njegova supruga.

– Ja san to već istražio, i jedini problem je bio što je najbolja ponuda ovakvih kolica u Americi, u Europi ih ima vrlo malo. Postoje neki proizvođači koji ih imaju u ponudi, ali su samo za beton, a nama su trebala baš ovakva, za sve terene, budući da preferiramo brdsko trčanje, tzv. trail.

Bio je veliki problem naći ih u Europi i naručiti, ali na kraju sam uspio preko jedne španjolske stranice – kaže Boris, nudeći tako i korisnu informaciju za ostale ljubitelje ovoga sporta koji planiraju potomstvo.

S druge strane, oni koji se ne bave sportom ponekad u čudu gledaju ovaj par kako trči s bebama. Pogotovo kad sudjeluju u dvosatnom noćnom maratonu, što su nedavno učinili. Pa i matere se čude.

– Ja sam tako nedavno svojoj to spomenuo, a reakcija je bila: "Jesi ti lud, di ćeš s njima, 21 kilometar?!" – kroz smijeh govori Boris.

Prespavali cilu trku

Maro i Sofie zato su uživali. I bebe su sretne kada su roditelji sretni, kao da su poručili svojim ponašanjem tijekom maratona.

– Oni su cilu trku prespavali i točno kad smo ušli na cilj su se probudili i ja sam mislila da će možda biti nervozni. Međutim, svi su se ljudi skupili oko njih, oni su bili najmlađi sudionici pa su ih svi nosili, tako da su oni s nama bili na kraju i na zakuski na Benama. Lipo su s nama feštali – zadovoljna je Maja.

Ona se nada da će i djeca zavoljeti ovaj sport koji njihovi roditelji obožavaju, a koji je i doveo do toga da se bolje upoznaju i zaljube.

Naime, Maja i Boris radili su u istoj tvrtki, ali nisu se toliko družili dok nisu oboje ozbiljnije počeli trčati. Trail za trailom po Hrvatskoj i šire, a jeftinije je putovati jednim autom, govore nam. Bolje su se upoznali, družili nekoliko godina i na kraju zaljubili. Uskoro su stigli i blizanci.

Sve u godinu dana

– Ovo nam se sve dogodilo u godinu dana – zaljubljeno će Maja.

– Godinu i pol. Zapravo, oni su nam se rodili točno negdje na godišnjicu naše veze – ispravlja je Boris.

Sofie i Maro vjerojatno će ući u povijest hrvatskih utrka. Nakon noćnog maratona, sudjelovali su i na onoj u čast 40. godina kultnih splitskih Mediteranskih igara.

A Maja je već u planovima za sljedeću godinu, kad planira obiteljski sudjelovati u još jednoj važnoj utrci.

– Nadamo se da ćemo s njima trčati prvi Splitski maraton, to je u drugi misec, taman kad njima bude rođendan. Stvarno imam želju s njima trčati, ali, naravno, sve ovisi o vremenskim uvjetima.

Pa valjda će lijepo vrijeme nagraditi najmlađe sudionike maratona u Splitu, kako bi uspjeli pokazati koliko su vježbali cijelu svoju prvu godinu života.

 

#MARATONCI#MAJA BLAšKOVIć#BORIS BAKALIć#MARATON S BEBAMA