ŽivotKUĆA SE PRODAVALA ZA 31 MILIJUN KUNA

Ivaniševićevu vilu na Mejama kupio - "kralj piletine" s hvarskim korijenima

Piše Joomla\CMS\User\User
Bivši tenisač Goran Ivanišević, kao što je poznato, prije nekoliko je mjeseci konačno prodao svoju velebnu vilu u splitskoj četvrti Meje.

Kupoprodajna cijena nije poznata, zna se samo da se prošlog ljeta, nakon što je cijena padala iz godine u godinu, vila prodavala za 31 milijun kuna, a poznato je i da je Ivanišević krajem siječnja ove godine vilu opteretio hipotekom od 11 milijuna kuna. Kao novi vlasnik upisao se Stefano Vlahović, ruski “kralj piletine” s hvarskim korijenima.

Četrdesetsedmogodišnjeg ruskog industrijalca i multimilijunaša privukla je odlična pozicija vile i dizajn Vjeke Ivaniševića, te je već najavio da će ondje ljetovati sa svojom obitelji. Vlahović je, doznajemo, daljnji rođak akademskoga kipara Kuzme Kovačića.

Roditelji su mu podrijetlom s Hvara, a on je rođen u Italiji jer je njegov otac nakon nacionalizacije trgovine tekstilom u Splitu posao preselio u filijalu u Trstu. Nakon povratka u Jugoslaviju pedesetih godina Vlahovićev otac bio je uhićen, a od zatvora ga je spasio sovjetski časnik kojemu je tijekom rata sašio uniformu. Sedamdesetih godina u Trstu je, pak, pravodobno odvezao u bolnicu jednog prijatelja tog časnika i tako mu spasio život.

U znak zahvalnosti taj je časnik, tada već zamjenik šefa gospodarske komore u Moskvi, pozvao obitelj u SSSR. Kako je otac u međuvremenu umro, majka je sama otišla u Moskvu s osmogodišnjim Stefanom.

Počasni konzul

Vlahović je stekao menadžersko obrazovanje u Americi, a prvi veći novac zaradio je na uvozu piletine iz SAD-a. Nakon nekog vremena odlučio je pokrenuti proizvodnju stvarajući vlastiti brend “Zlatni pjetlić”, uvozeći piletinu iz cijeloga svijeta i prerađujući je u gotove proizvode. Danas posjeduje dvije moderne tvornice u Kalinjingradu, gradu na Baltičkome moru, poslovnu zgradu u Moskvi te distributivne centre u svakom većem gradu Rusije.

U tom dijelu Rusije Vlahović je danas najveći strani investitor, zaposlio je više od 1200 radnika, a mjesečni promet tvrtke veći je od sedam milijuna dolara. Također, službeno je postao počasnim konzulom Hrvatske u Kalinjingradu. U Hvaru je najvećim dijelom naslijedio palaču Hektorović, zaštićeni spomenik kulture u samom središtu grada.

Prije nekoliko godina dokupio je jedan dio (prolaz) od Grada Hvara, sve objedinio i počeo obnovu toga zdanja koja traje sve do današnjih dana.

Premda to otpočetka radi pod paskom konzervatora i navodno sa svom projektnom dokumentacijom, u početku je ipak malo “trčao pred rudo” pa je ušao u sudski spor s dr. Vjekoslavom Miličićem, profesorom na Pravnom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta.

Mirko CRNČEVIĆ, Divna ZENIĆ

Hrvatska - druga domovina

Očito je riječ o čovjeku koji Hrvatsku doživljava kao svoju domovinu, a u Hvar dolazi uglavnom ljeti, a ponekad još koji put godišnje. Prije nekoliko godina oženio se na otočiću Stipanska, a svadbeno slavlje organizirano je za probrano uže društvo.

Otočani svjedoče da se na Hvaru ponaša jednostavno, kao običan, ali i vrlo kulturan čovjek. Pokazuje interes za povijesnu baštinu i tradiciju, te za bolje uvjete života za sve otočane.

Smatra da bi se mladim ljudima trebala pružiti šansa za ostanak i opstanak na škoju, pa je u tom smislu s predstavnicima Grada razgovarao o mogućnostima korištenja novca iz pretpristupnih fondova EU-a za izgradnju infrastrukture, ali sve je ostalo samo na ideji.

#STAFANOVLAHOVIć#GORANIVANIšEVIć