Mozaik Život

splitski patolozi nedvojbeno utvrdili

Senzacionalno otkriće: vodnjanske mumije imaju sačuvane organe!

splitski patolozi nedvojbeno utvrdili

Riječ je o fenomenu jer tijela nisu balzamirana, a CT kojemu su podvrgnuta u tajnosti na Institutu u Splitu pokazao je sačuvane dehidrirane dijelove tijela kao što su mozak, srce, pluća, žile...

Premda ne žele da informacija zvuči senzacionalno, ona to svakako jest. Naime, na početku znanstvene obrade relikvija svetih koje se nalaze izvan relikvijara u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu objavljeno je kako su tijela dvoje svetaca koja se čuvaju u crkvi, svete Nikoloze Burse i svetog Ivana Olinija, tzv. vodnjanskih mumija, sačuvana u cijelosti zajednosti s organima.Rekli su to stručnjaci Instituta za patologiju splitske bolnice predvođeni dr. Šimunom Anđelinovićem.

– Riječ je o fenomenu jer tijela nisu balzamirana, a CT kojemu su podvrgnuta u tajnosti krajem studenog prošle godine na Institutu u Splitu pokazao je, među ostalim, sačuvane dehidrirane dijelove tijela kao što su mozak, srce, pluća, crijeva, žile. Očuvanost unutarnjih organa tijela svete Nikoloze, koja je umrla 1512. godine, nešto je bolja od tijela sv. Ivana koji je umro 1300. godine, ali mi ćemo na osnovi očuvanosti njihovih organa danas moći sa sigurnošću reći od čega su bolovali i moći ćemo stvoriti njihovu osobnu identifikaciju – kazali su dr. Anđelinović i Frane Mihanović, inženjer radiologije s Medicinskog fakulteta u Splitu koji je i napravio CT tijela svetaca.

Zbog svega toga i 290 relikvija različitih svetaca koje je početkom 19. stoljeća u Vodnjan donio slikar Gaetano Gressler iz Venecije, a najstarija relikvija pripada papi Aleksandru Mučeniku koji je ubijen 115. godine, u Vodnjanu su se odlučili na daljnja istraživanja.

Znanstvenu obradu za sada samo jednog sanduka s relikvijama idućih će desetak dana u župnoj crkvi raditi znanstveni tim Instituta za patologiju splitske bolnice i stručnjaci Centra za forenzička istraživanja „Ivan Vučetić” iz Zagreba.

– Najprije smo fotografirali zatečeno stanje, a onda smo započeli s antropološkom analizom osteološkog materijala. Na osnovi antropometrijskog mjerenja već ćemo načelno u ovoj fazi istraživanja utvrditi visinu, spol, dob osobe. Drugi dio posla DNK i mikrobiološku analizu, rekonstrukciju dijela kostiju radit će se u Splitu, a on bi mogao biti gotov do ljeta – rekao je dr. Anđelinović.

Po riječima vodnjanskog župnika Marijana Jelenića, znanstvena obrada relikvija jako je važna.

– Relikvije se inače rijetko otvaraju, a kada se otvaraju, obično se radi o relikvijama jednog sveca, dok se u ovom slučaju radi o desecima relikvija svetih, što je za Vodnjan, Istru i Hrvatsku, ali i u svjetskim razmjerima, jedinstven slučaj – kazao je župnik Jelenić.

On bi, kako je istaknuo, volio da Vodnjan sa svojim relikvijama postane duhovni park, „jer toliko relikvija na jednome mjestu nema nigdje u svijetu”.

Silvana Fable, foto: Goran Šebelić / CROPIX

Virtualni muzej

Nakon znanstvene obrade relikvija u suradnji s crkvom i stručnjacima konzervatorima dogovorit će se prezentacija obrađenih relikvija, a u planu je već sada i izrada jednog posebnog muzeja.

– Virtualno bi rekonstruirali tijela i na taj bi način ona bila stalno dostupna ljudima. Bio bi to jedinstven muzej... – naglasio je dr. Šimun Anđelinović.


Naslovnica Život