Mozaik Život

sud u hamburgu konačno presudio

Poljaku zabranjeno s djecom razgovarati na poljskom

sud u hamburgu konačno  presudio

Poljak Wojciech Pomorski izgubio je u Hamburgu sudski spor koji je izazvao veliku pažnju poljske javnosti. On je, naime, nastojao kod tamošnjeg suda da se ukine odluka socijalnog ureda prema kojoj ne smije sa svojom djecom iz razvedenog braka komunicirati na poljskom.

Kako piše najugledniji poljski list “Gazeta Wyborcza”, hamburški sud je krajem prošlog tjedna odbio žalbu Pomorskog. Ovaj razvedeni otac dviju kćeri, koje su dodijeljene majci Njemici, tužio je ured za socijalnu brigu o djeci i mladima (Jugendamt).

Ured mu je, naime, zabranio da na susretima s kćerima razgovara s njima na njihovu drugom rodnom jeziku . U tužbi se ovaj poljski učitelj, koji u Hamburgu radi i živi, poziva i na njemačko-poljski sporazum iz 1991. godine koji izričito omogućuje Poljacima koji žive u Njemačkoj da se koriste svojim jezikom kako doma, tako čak i u komunikaciji s uredima.

Sud je, međutim, ocijenio da socijalni ured ničim nije narušio prava Pomorskog i tako oca lišio željenog prava na komunikaciju sa svojim kćerkama. Pomorski, koji je tražio i odštetu od 15 tisuća eura, ne odustaje. Najavio je žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Naslovnica Život