Mozaik Život

pssst!

Znamo kako bolje lagati: naravno da ne preporučamo, ali ako vam 'visi o glavi' i ne želite da vas sugovornik uhvati, na ove sitne detalje se morate skoncentrirati

pssst!

Cosmopolitan je objavio veoma neobičan članak koji objašnjava kako postati bolji lažov. To naravno ne preporučamo, no ako vas baš zanima, pročitajte ove savjete.

Pogled:

Najvažniji je pogled. Ako ste odlučili lagati, nemojte se fokusirati na to da ne prekidate kontakt očima, jer ćete tako  mogli postati sumnjivi. Umjesto toga, opustite se i pustite pogled da luta od vašeg sagovornika do nekih drugih detalja u prostoriji. Na taj način ćete se činiti bezbrižnim, a ono što govorite zvučat će kao istina, savjetuje cosmopolitan.com.

Usne i lice:

Svakako izbjegavajte grickanje usana ili diranje lica rukama. Na taj način odajete da niste sasvim bezbrižni i da nešto nije uredu. Fokusirajte se više na to da budete opušteni i da ruke pustite da stoje kraj tijela. Ako inače niste tip koji voli gestikulirati dok priča, nemojte ni sada. Ako ne znate šta s rukama, stavite ih u džepove.

Bez naglih pokreta:

Nemojte koračati unazad i nervozno se pomicati s noge na nogu. Odajete se i brzo će sugovornik shvatiti da nešto nije kako treba. Stanite na jedno mjesto, fokusirajte se na to da stojite uspravno i nemojte praviti sitne korake naprijed-nazad.

Pravila za ruke i noge:

Slično pravilo odnosi se i na stopala i ruke. Nemojte tapkati rukom ili nogom i ako je ikako moguće, pokušajte sjesti i nasloniti se ako namjeravate nešto slagati. Tako ćete imati manje šansi za odavanje i pokazivanjem nervoze. Pratite kako sjedite kada ste opušteni i fokusirajte se da isto ponovite i kada lažete.

Naslovnica Život