Mozaik Život

Bez puno truda

Muka čišćenja kupaonice završava s ovim idejama: ne bacajte novac, oboružajte se - pamukom; Ovo su neki od najgenijalnijih načina, sve se odvija noću

Bez puno truda

Najomraženija prostorija kada je u pitanju čišćenje mnogima je zasigurno kupaonica. Puna vlage, jer to je neizbježno, uz to i ona u kojoj se obavljaju fiziološke "dužnosti", nerijetko je zanemarena kad se radi o dnevnome čišćenju.

Suđe ćete smjestiti u perilicu, odjeću staviti na sušilo, ali nećete baš na svakodnevnoj bazi ribati toalet i tuš kabinu...

Stoga jednom kad do čišćenja dođe, ono nije nimalo ugodno. Nakupljen kamenac, pa čak i plijesan i ostali popratni "sadržaj" teže se uklanjaju kad im vrijeme dozvoli da se pošteno zalijepe za površinu. Upravo iz tog razloga uvijek su potrebni dodatni savjeti koji će pomoći u tom mučnom poslu. 

Quick and Dirty Tips donosi nekoliko trikova za čišćenje kupatila, a za neke od njih sigurno niste čuli. Isprobajte, tvrde da će uz njih posao biti "manje bolan", a i da ćete promijeniti svoj stav prema čišćenju kupaonice. Živi bili...

1. Spas za rub kade

Prljavština koja se zavuče u rubove kade i tuš kabine često nam djeluje toliko tvrdokorna da od ribanja odustanemo nakon nekoliko minuta bez rezultata. Ponekad nam izgleda da nema tog sredstva za čišćenje koje se može dovoljno duboko zavući i izbrisati ružno crnilo, ali postoje i trikovi koji pomažu preko noći.

Natopite vatene kuglice ili blazinice jačim sredstvom za čišćenje i naslažite ih duž ruba kade. Ostavite ih tako do jutra, uklonite i operite. Crnilu ni traga!

2. Pločice blistaju

Ako želite uštedjeti na preskupim čistačima za podove, uz to i isprobati nešto novo i prirodno, što neće zagaditi okoliš, isprobajte ovaj recept u koji se kunu stručnjaci za kućanske poslove.

Pomiješajte četvrtinu čaše sode bikarbone s tri litre mlake vode. Natopite mop ili spužvu, operite i isperite. Za tvrdokornije mrlje, pričekajte 10-15 minuta prije ispiranja.

3. 'Tvrdoglava' tuš kabina

Što god učinili s njima, vrata tuš kabine djeluju vam prljava? Naslage nečistoće zamijenite samo naslagom sredstva, a temeljito ispiranje donosi - kamenac. Tu u pomoć priskače limun, koji ne samo da je revolucionaran kad je u pitanju specifično čišćenje ovih površina, već i miriše ugodno.

Prepolovite limun, nasipajte na polovinu sol i napadnite tvrdokorne nakupine pjene za kupanje, sredstava za čišćenje i sapuna koji se tako lako naguraju u rubove stakla kabine. Prijeđite njime duž cijelih vrata, moćna kiselina iz voća će djelovati već za nekoliko minuta. Isperite vodom i uživajte u blistavoj čistoći.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L E A H🐉 (@leahxpratt) on

4. Ulje u pomoć

Prljavština koja ostane na dnu kade nakon kupke gotovo vas odbija od pomisli da ponovno u nju uđete. Nakupina mrtvih stanica kože, masti i sapuna zna se "zalijepiti" za dno jače nego što biste pomislili, a da ne biste baš svaku kupku završavali s gumenim rukavicama i "prskalicom" u ruci, pobrinite se da mrlje - spriječite.

Tijekom kupanja samo kapnite malu dozu baby ulja. Uz njegovu pomoć, prljavština se neće lijepiti već otići u odvod s ostatkom vode.

5. Plijesan je najgora

Plijesan ne samo da je neestetska, već njeno odstranjivanje zna poprilično i koštati. Uz to je i nepoželjna za ljudsko zdravlje, pa pripazite i na prvu pojavu reagirajte.

Ovo je rješenje pak jeftino i lako: stavite gumnene rukavice, uzmite vatu i natopite ju izbjeljivačem. Naslažite na dijelove zahvaćene plijesni, ujutro odstranite i isperite. Ako su mrlje ostale, pomozite se četkom.

6. Noćna mora zvana - fuge

Natopite prljave fuge sredstvom za čišćenje, zatim omotajte odvijač papirnatim ručnicima ili starom krpicom pa se zavucite i u najmanje utore. Isperite vodom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bathrooms of Instagram (@bathrooms_of_insta) on

Naslovnica Život