Mozaik Život

BIJELO, BEŽ I ZLATNO

Zidine u Kružićevoj kriju bajkovito zdanje: luksuz se sljubio sa starinom

BIJELO, BEŽ I ZLATNO

Priču o 'bezvremenskim' luksuznim sobama u Kružićevoj jednostavno moramo započeti s pitarima i điranima na svakom prozoru u ulici. Prije nego smo došli do kuće koju smo namjeravali posjetiti, naši 'domaćini' su nam tek onako usput skrenuli pažnju na taj rascvjetani detalj i napomenuli kako su išli od kuće do kuće i s vlasnicima stanova i apartmana - jer tu ih je zbilja puno s obzirom na lokaciju - postigli dogovor da svaki od njih ispod prozora postavi nosače i posadi crveno cvijeće.

Svidjela nam se, naravno, ta njihova inicijativa iako se čini da nepažljivim prolaznicima pitari možda ni neće zapeti za oko, ali uvijek ima znatiželjnika koji će podići pogled i uočiti ono što je vrijedno spomena - cvijeće u Kružićevoj ulici.

A onda, negdje na početku uličice ulazimo u lijepo uređen portun, penjemo se starim kamenim skalama i dolazimo do etaže na kojoj su smještene dvije odvojene luksuzne sobe, poput malih garsonijera, a s prozorima i pogledom na obje strane - sjevernu i južnu.

Već pri ulasku u sobe stječe se dojam ugode postignut kombinacijama bijele, bež i zlatne. Reklo bi se da je riječ o klasici s kojom je teško pogriješiti, ali upravo je ta klasika kao bezvremena i bila osnovna inspiracija za uređenje dvaju prostora i nastanku imena Timeless Luxury Rooms.

Jedan od vlasnika nam zajedno s Martinom Majić, dizajnericom interijera zaslužnom za izgled ovih dviju soba, objašnjava da mu je to bezvremeno bila prva misao kad je vidio zgradu, ulicu, crkvicu sv. Ciprijana staru možda tisuću godina koja se nalazi s južne strane... Tako su, s tom mišlju o neprolaznosti i krenuli u preuređenje.

Svaka od soba kao da je jedan prostor, čemu pridonose staklene stijenke kojima je zapravo kupaonica odvojena od spavaćeg dijela. Na ulazu zapažamo zanimljive metalne zlaćane vješalice za odjeću koje se spuštaju s plafona, a odmah u nastavku ormarić s metalnom osnovom i obrubima koji skriva mali mini bar.

Spavaći dio kao da je 'obložen' nekakvom zaštitom od zvukova i svega negativnog, izgleda poput utočišta u koje bi se zbilja bilo ugodno skloniti. Tome pridonosi i rasvjeta koja nizom modernih rješenja stvara atmosferu za svako raspoloženje.

Novo u službi starog

Martina Majić priča kako su htjeli kombinirati staro i novo. Staro ih je zateklo u prostoru i priredilo im mnoga iznenađenja, a novo je bilo opremanje. Nastojali su svakako ne povrijediti vrijednost građevine, unijeti nešto moderno i nikako zalutati u rustikalni ambijent koji bi podsjećao na konobu.

Započeli su s jednim tamburinom, dio namještaja je stigao iz Slovenije i Rusije, a sve ostalo je ručni rad. Sami su zamislili i nacrtali namještaj, a onda su njihovu ideju realizirali bravar i stolar. Na kraju su ti komadi toliko teški i, napominje vlasnik, kvalitetni da će trajati - bez vremenskog ograničenja. I to se dobro uklopilo u naziv "Timeless".

Ali uređenje prostora je bio najslađi posao nakon svega što ih je čekalo u toj staroj građevini. Kad su skidali žbuku, otkrivali su dijelove povijesti zgrade, ukazivale su im se kojekakve isprepletene cijevi, tragovi pregrađivanja prostora, čudnovati zidovi, vertikale, podovi... čudni otvori za peći iz tko zna kojeg vremena.

Tu su peć - koja 'na prvu' i ne izgleda tako - u jednoj sobi i ostavili. Očistili do cigle i zatvorili dimnjak. Zapravo sve što je bilo lijepo su sačuvali, osim peći i dijelove zidova, grede... Ovi grubi radovi trajali su pola godine, ali sada su svi zadovoljni jer je vrijedilo truda.

Koliko je ovaj prostor zanimljiv, toliko nam je bila zanimljiva i priča koja stoji iza svega. Naime, dva prijatelja iz djetinjstva zajedničkim su snagama uložili u nekretninu - a jedva su je našli s obzirom na stanje na tržištu - i krenuli u posao.

Jedan od njih nam govori kako je ovim ulaganjem ostvario svoje obećanje ocu da će u obitelj vratiti 'komadić' starog Splita. Njegova je obitelj "od kolina", jedna od nekoliko najstarijih u gradu, ali djedovina se putem 'pogubila', pa je sebi i ocu obećao da će svojoj djeci ostaviti "malo Splita".

Naslovnica Život