Mozaik Život

TAKTIČKI SAVEZNICI

Ne kupujete ananas jer vas živcira guljenje, paprike ne znate izrezati 'ufino'? Otkrili smo pet top 'caka' s kojima ćete se ubrzati i impresionirati u kuhinji

TAKTIČKI SAVEZNICI

Uz ljetne vrućine brojni kućanski zadaci koji uključuju ikakav izvor dodatnog grijanja postaju neizdrživi, a kuhanje je možda najpaklenije - mnogi će ovu teoriju demantirati i s prijezirom promatrati omraženo glačalo, ali složit će se i oni kako boravak poviše štednjaka na +35 i upravljanje loncima s kipućom vodom nije aktivnost koju bi itko pri zdravoj pameti odabrao.

Ako ste se sad ponadali da imamo neko rješenje za to, možete odmah napustiti tekst. Nažalost, nismo odmakli mnogo dalje od omiljene rečenice svakog Dalmatinca negdje tamo od sredine lipnja sve do kraja rujna - "pali klimu".

No imamo par prijedloga kako olakšati ono što procesu prethodi, nemilo rezuckanje. Kako ne biste uludo utrošili sate na pripremu povrća i voća kako biste svojima kod kuće osigurali zdrav i nutritivno bogat obrok, slijedite neke od trikova koji kruže Internetom.

Sve smo ih isprobali, a posebno nas je oduševio onaj ekspresno guljenje češnjaka. 

1. Okruglo povrće 

Povrće poput mrkve, krastavaca i tikvica zna biti prilično problematično, budući da ih njihov oblik prisiljava na konstantno previranje na dasci. Savjet vrijedan zlata - odražite malu ploškicu s jedne strane i pozicionirajte povrće na nju. Tako "učvršćeno", bit će mnogo podatnije za daljnje rezuckanje. Pogledajte u videu kako to rade stručnjaci.

 

2. Ananas 'čist' u trenu

Ako ste ljubitelj ovog egzotičnog voća, vjerojatno ste se napatili dok niste shvatili koja bi to bila najbolja tehnika za čišćenje istog. No jeste li čuli za ovu, koja ukusno voće pretvara u zdravu grickalicu koju možete ponijeti i na plažu? Bez oštrih noževa, bez "dubljenja" i rezuckanja, pogledajte kako to radi korisnik Reddita koji je svoje umijeće nedavno podijelio s ostatkom ekipe na platformi.

 

3. Češnjak kao nikad dosad

Vjerojatno ste čuli za superpopularnu tehniku čišćenja češnjaka na način da prislonite nož plosnatom stranom na režanj i zatim izvadite glavicu. No ovako ekspresan način guljenja ne samo da je šokirao korisnike, već se ljudi kunu u djelotvornost principa. Isprobali smo, zaista pali.

"Ne znam kako dosad nisam ovo znao...", šokirano je konstatirao jedan korisnik Twittera. Ne znamo ni mi. Šok i nevjerica.

4. 'Kockice' manga

Još jedno egzotično i preukusno voće, a koje svojom ljepljivošću i "pepavošću" kida živce. Krenete rezati, naiđete na gigantsku košticu, krenete s druge strane, evo nje opet. A sve dok vam prsti klize s ukusnog narančastog mesa kojim se može pohvaliti mango.

Trik je u tome da ga razrežete zajedno s korom (dobro ju operite), a zatim tek nožem zerezujte oblik kockica i uzdignite ih iz kore. Uživajte u snacku!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

💛 #mango 🍦 #ivrea

A post shared by Gelateria Ivrea (@latonord_gelateria) on

5. Luk na tri načina

Ako nam što može zagorčati život u kuhinji, to je kapula. Crveni luk kao neizbježan sastojak mnogih jela trebao bi za većinu njih biti što sitnije narezan, a budući da je ljeto i znoj vam se vrlo vjerojatno cijedi niz leđa, i što brže.

U videu pogledajte tri najbrža načina za pripremu.

Naslovnica Život