Mozaik Život

ČUVAJTE SE

Italija uvela rigorozne kazne za nepristojne turiste: možete jesti na ulici, ali ako napravite samo jednu banalnu grešku, platit ćete čak 500 eura!

ČUVAJTE SE

Pred nama su dva tjedna koja "razbijaju" dva praznika, a kako su Hrvati posebno skloni spajanju praznika i vikenda u što dulje slobodno razdoblje s minimalnim trošenjem dana godišnjeg odmora, ovo je idealna prilika za to.

U ovakvim situacijama i turističke agencije nude brojne kraće i dulje ture, mnoge u susjednim zemljama, a one autobusne, ili kombinacije autobusa i broda, nisu ni financijski pretjerano zahtjevne.

Neke ture po Italiji vrlo često uključuju posjet Capriju, otoku pet kilometara udaljenom od Napulja, koji je još u doba Rimske Republike bio omiljeno mjesto za odmor rimskih careva.

August je sagradio niz vila, hramova, akvadukta i uredio vrtove kako bi u njima mogao uživati, njegov nasljednik Tiberije također je gradio vile i 27. godine se trajno preselio na Capri upravljajući s njega carstvom sve do svoje smrti do 37. godine. Car Komod je 182. protjerao svoju sestru Lucilu na Capri gdje je nedugo nakon toga smaknuta zbog sudjelovanja u uroti kojom se planiralo Komodovo ubojstvo.

Zaštita obale

Moderni turisti mogu razgledati ostatke brojnih građevina iz tog doba i uživati u prirodi, ali bi ih putovanje na Capri moglo koštati puno više nego što su planirali, ako ne budu pažljivi. Naime, na Capriju je prije nekoliko tjedana na snagu stupila zabrana korištenja plastičnih vrećica, tanjura i pribora za jelo, a onima koje se uhvati u tom prekršaju prijete kazne do 500 eura.

Odluka je donesena kako bi se zaštitila morska obala, a gradonačelnik Caprija Giovanni de Martino kazao je kako se radi o velikoj promjeni, ali nitko tko zaista želi zaštititi okoliš neće joj se protiviti. Nabil Pulita, lokalni čelnik ekološke aktivističke skupine Legambiente, naglasio je kako su zabranjeni plastični predmeti pravi ubojice mora.

Novi propisi na Capriju doneseni su nakon što je na otočju Tremiti u Jadranskom moru slična odluka donesena prošle godine i one koji koriste plastične vrećice, tanjure i pribor kažnjava se s 50 eura globe, a za one koji su prekršaj ponavljali kazna se penjala do 500 eura, a planira se i zabrana korištenja plastičnih boca.

Tamošnji Antonio Fentini kazao je kako ne mogu svijet sami spasiti, ali turisti su zadovoljni što se mogu uključiti u tu aktivnost, a slične odluke donose se u sve više turističkih destinacija. U regiji Puglia na plažama se više ne prodaju plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu, slamke i čaše...

Jedite ulicom, ali...

Brojni talijanski gradovi na različite načine pokušavaju "upristojiti" turiste s kojima najpopularnije destinacije sve teže izlaze na kraj. Firenca se, primjerice, protiv nepristojnih turista, koji jedu, piju i odmaraju se na stepenicama tamošnjih povijesnih spomenika, najprije borila šmrkovima s vodom, a potom je donesena odluka da turisti mogu jesti dok se šetaju gradom, ali ako se zaustave mogu dobiti kaznu od 500 eura.

A u pitoresknom području Cinque Terre, na obali Ligurije donijeli su odluku o kažnjavanju turista koje treba spašavati, nakon što su u osvajanje planinskih staza krenuli neprikladno odjeveni, i ta kazna iznosi čak 2500 eura. Posterima i letcima turisti se upozoravaju da ne nose japanke, espadrile i sličnu obuću kada, uvjereni da staze uz obalu nisu zahtjevne, krenu planinariti.

Lokalna služba spašavanja često se poziva u pomoć u takvim situacijama, a helikoptersko spašavanje talijansku hitnu službu košta do pet tisuća eura po satu. Možda bi i hrvatski zakonodavci mogli nešto naučiti od talijanskih kolega...

Naslovnica Život