Mozaik Život

MALE TAJNE

Natikače i kape vam se deformiraju u perilici rublja? Ne znate kako kvalitetno oprati četke za kosu? Oduševit će vas ovo rješenje, isprobano je 'iz prve ruke'

MALE TAJNE

Svi se susrećemo s mukom kako oprati neke "stvarčice doma" da se ne oštete. Koliko god odgovori djelovali komplicirano, zapravo su vrlo jednostavni.

Ako kod kuće imate perilicu posuđa, mnoga se rješenjea kriju upravo u njoj. U njoj, naime, nije nužno prati samo suđe nego i cijeli niz predmeta za koje vam takav tretman uopće ne bi pao na pamet...

Kape šilterice

Mnogo je na njima znoja, prašine i drugih posljedica nošenja. Prilikom pranja u perilici rublja izgubit će oblik, deformirati se... i vjerojatno nakon toga biti neupotrebljive. Zato s njima ravno u perilicu posuđa. Uključite je na nižu temperaturu i isključite sušenje. Osušite ih na zraku i po potrebi malo dotjerajte oblik.

Prekidači za svjetla i utičnice

Vjerojatno ih često čistite spužvom i deterdžentom i usput malo istrljajte i zid. Zato ih je bolje ukloniti sa zidova i oprati u perilici posuđa. Barem kad bojite stan. Znate i sami koliko se boje zadrži na njima. Radije ih skinite i sačuvajte vijke da se ne izgube.

Četke za kosu

Četke, češljeve i ostala pomagala za njegu i dotjerivanje frizure možete oprati u suđerici. Uklonite prethodno ostatke kose da se filteri stroja ne bi začepili i operite ih na odgovarajućem programu, kao za suđe.

Natikače

Da, i njih. Čak i japanke koje se nošenjem vrlo brzo uprljaju. Isperite s njih prljavštinu i operite ih u perilici posuđa na skraćenom programu.

Plastično cvijeće

Istina, mogli ste se već osloboditi plastičnog cvijeća, ali ako ga baš volite iz bilo kojeg razloga i ne želite ga baciti, operite ga u perilici posuđa. Voda će otplahnuti prljavštinu i s najskrovitijih nepristupačnih mjesta.

Spužvice za suđe

Sigurno već znate da ih možete čistiti i dezinficirati u mikrovalnoj pećnici, ali ih možete oprati i u perilici posuđa zajedno sa suđem.

Plastične igračke

Dobre vijesti za mame! Sve plastične igračke (koje ne rade na baterije) mogu se prati i dezinficirati u perilici posuđa. Jedino one sitnije ubacite u mrežastu vrećicu prije nego što ih stavite u perilicu.

Police iz hladnjaka

Možete ih čistiti ručno, ali i jednostavno oprati u perilici posuđa, brže je. Izbor je vaš.

Uredski pribor

Držači za olovke, spajalice i sl. koje koristite svaki dan sigurno su pune prljavštine, prašine... Pogotovo ako su površine hrapave. Rješenje je u perilici.

Naslovnica Život