Mozaik Život

Uoči velike fešte

Za vikend će u najekskluzivnijem prostoru Splita uživati svi vinari i vinoljupci: evo što očekuje posjetitelje sedmog festivala 'Vinski podrum'

Uoči velike fešte

Eto opet usred Splita uoči ljeta velike fešte vina i delicija, carskih kapljica u carskom podrumu, eto opet festivala "Vinski podrum". Tek korak, dva od splitske rive, u petak i subotu 17. i 18. svibnja, u najekskluzivnijem prostoru Splita, milenijskim Dioklecijanovim podrumima uživat će, kušati, družiti se, učiti, kao i prethodnih godina na ovom festivalu, vinari i vinoljupci, znalci i oni koji su tek radoznalci, Splićani i turisti.

Ovo okupljanje, šušur, svečanost i počast vinu već sedmu godinu zaredom u istom prostoru – podrumu rimskog imperatora, zaštićenom UNESCO-ovu spomeniku, organizira Slobodna Dalmacija, novine koje već godinama na ovim svojim stranicama promoviraju veliku obnovu hrvatskog vinarstva, osobito dalmatinskog, prati ponajbolje autore vina, javlja o vrhunskim nagradama koje hrvatska vina osvajaju po svijetu, podržava povratak sadnje autohtonih sorti, nastoji dati vjetar u leđa mladim talentiranim vinskim entuzijastima. I evo i ove godine tih prvaka s naših novinskih stranica, i onih koji jesu i onih koji će tek biti.

Najboljim vinima iz svojih podruma, moćnim plavcima predstavit će se veliki vinari s Pelješca, Hvarani sa svojim nagrađivanim plavcima i nježnim bogdanušama, Korčulani ove godine dolaze s vrhunskim pošipima, ali i jednom novom drukčijom pričom. Kaštelanski vinari će s ponosom donijeti pokazati svoje vrhunske kaštelanske crljenke. Imotska udruga vinara "Cvit razgovora" pokazat će svu ljepotu i eleganciju nekih novih kujundžuša, Vrgorčani dolaze sa svojim autohtonim nježnim zlataricama i moćnim vinima trnjka. Zadrani donose svoje prvake, vrhunska vina internacionalnih sorti, a Badel 1862 će upravo na festivalu u Dioklecijanovim podrumima posebnom radionicom obilježiti 15 godina Korlata, čudesnog vinograda nadomak Benkovcu, gdje se rađaju svjetski nagrađivana vina.

 

 

Šibenski vinari će posvjedočiti ljepotu svojih maraština, lasina, plavina, babića... Sa svojim ponos vinima stižu na feštu Slobodne Dalmacije "Vinski podrum" vinari s otoka Krka, iz Istre, Zagorja, Baranje, Slavonije... Zamirisat će nadomak splitskoj Rivi iločki traminci s obala Dunava, otkrivat ćemo neke nove lijepe plavce, pošipe, graševine, malvazije, maraštine, babiće, krčke žlahtine...

Uz vrhunsku kapljicu kušat će se vrhunski sirevi, pršuti, marinirana riba, tartufi, čokolade i druge delicije, bit će druženja i vinskih priča. Posebno zanimljive će biti radionice i to jednako i vinarima i posjetiteljima. Nova saznanja o sortama, vinima, vinogradima, nikad do sada ispričana, donijet će na radionice najbolji stručnjaci i znalci. Jeste li, na primjer, znali da se klima mijenja, ali nam mijenja i vina, da se vrijeme dozrijevanja plavca malog i graševine već značajno pomaknulo, da bijela vina na kontinentu posljednjih godina postaju sve tamnija? Više o tome s najnovijim saznanjima govorit će na radionici na "Vinskom podrumu" agrometeorolog Marko Vučetić i dr. sc. Ana Mucalo, koja je doktorirala upravo na optimalnom vremenu berbe plavca malog.

Ekskluzivnu radionicu vodit će mladi izvrsni enolog mr. sc. Josip Volarević. Već nekoliko godina za doktorat radi istraživanje najboljeg termina berbe plavca malog (iste godine ima po dvije različite berbe) i najboljeg vremena njegova odležavanja, rezultate šalje u Francusku na Institut u Bordeaux na analizu. Sudionici radionice će imati rijetku priliku kušati šest ekskluzivnih različitih plavaca iz njegova istraživanja koji nisu u prodaji.

Posebne zvijezde ovogodišnjeg festivala vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima su Šibenčani i Korčulani. Zašto? Šibenčani zbog renesanse šibenskih vinograda i podruma koja se upravo događa. Proteklih godina cijela Dalmacija je bila u obnovi vinograda i podruma, ponovnom dizanju svojih autohtonih sorti, izgledalo je da se jedino na području Šibenika ništa ne događa.

 

 

Tako su proteklih godina Šoltani u velikom broju na radionicu u Podrume donijeli pokazati svoje dobričiće, Konavljani su imali radionicu malvasije dubrovačke, Imoćani kujundžuše, Vrgorčani zlatarice i trnjke... Sa šibenskih strana stizale su tek nevesele vijesti da babića jedva da još igdje ima, da se ništa ne događa. Ali krenulo je, danas je na prostoru Šibensko-kninske županije čak 20-ak vinara koji će idućeg vikenda na radionici u Podrumima svojim vrhunskim maraštinama, lijepim lasinama i debitima, a bogme i markantnim babićima posvjedočiti šibensku renesansu.

Korčulanski vinari će imati drugu "udarnu" radionicu i to o vinima zlata vrijednih ženskih loza Korčule. Ženske loze, one kojima treba oprašivač su u svijetu rijetke, a na Korčuli ih je čak tri: zlatarica blatska, cetinka i grk koji je zapravo grkinja. Kakve su i kakva vina daju doznat ćete i kušati na radionici, koju će voditi dr. sc. Goran Zdunić i predsjednik blatske udruge vinara Nikola Mirošević mlađi.

I nije to sve, brojna događanja i iznenađenja čekaju na "Vinskom podrumu". Veliki znalac vina i povijesti vinarstva ovih prostora Želimir Bašić donosi najnovija, do sada nepoznata, saznanja o početku puta crljenka kaštelanskog u Ameriku, voditeljica radionice Rujana Bušić Srpak ispričat će vam pet srijemskih vinskih priča, Udruga plavac mali Pelješac predstavit će nove plavce s Pelješca.

Uz vinske priče, učenje i guštanje u kušanju, vinari će upravo na "Vinskom podrumu" u Splitu imati priliku doznati njima životno važne informacije. Naime, tijekom oba dana trajanja sajma na radionici u 13 sati u Podrumima predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi objasnit će detaljno što im sve donosi Vinska omotnica 2019. – 2023. godine. Mira Krneta vodit će radionicu HBOR-a, "Financiranje europskih strukturnih i investicijskih projekata te ruralnog razvoja", a vinarima će sigurno biti zanimljiva i radionica Hrvatske gospodarske komore - županijske komore Split "Znakovi kvalitete "izvorno hrvatsko" i "hrvatska kvaliteta" - jamstvo uspjeha".

 

 

Zna se da se vrhunsko vino i vrhunsko maslinovo ulje ljube pa će i ove godine uz štand Masline časopisa Slobodne Dalmacije, najčitanijeg na cijeloj istočnoj obali Jadrana, biti postavljena "Škancina od uja" gdje će se moći kušati najbolja maslinova ulja Lijepe naše, šampioni naših i svjetskih natjecanja. A onima koji žele naučiti koja su ulja vrhunska, sigurno će biti draga radionica Zvijezde na kojoj će vrhunska stručnjakinja mr. sc. Zorica Jurišić voditi "Malu školu kušanja maslinovih ulja".

Posjetitelji, "obični" vinoljupci, koji su uvijek radoznalci i vinski dobri đaci, sigurno će i ove godine prepuniti Vinsku školu, koju će voditi već popularni znalci Siniša Koceić i Alen Gulan iz Vino likea. Vinske škole, kao i radionice su besplatne, samo se treba na vrijeme prijaviti. Zainteresirani mogu i na vođene vinske ture po Podrumima s osobnim sommelierom.

I na kraju: oba dana sajma sve će se završavati Vinski podrum partyjem u Dioklecijanovim podrumima. U petak su za glazbu na partyju zaduženi Bye Bye Band, a u subotu Acoustic band MAGIC WISH. Zaželite li osjetiti atmosferu iz Podruma gradom svratite do restorana "Šug" ili "Babarin". Ovi restorani prijatelji Vinskog podruma u dane festivala nudit će posebne menije "Vinski podrum" od nekoliko slijedova i po posebno povoljnim cijenama. Neka šušur i svečanost počne. Dobro nam došli na VII. vinski podrum.

Naslovnica Život