Mozaik Život

UZBUĐENA JAVNOST

Odmah su mu dali otkaz! Pogledajte kako je radijski voditelj na BBC-ju skandalozno komentirao predstavljanje kraljevske bebe; 'Vidovita' bakica inkasirala 18 tisuća funti

UZBUĐENA JAVNOST

Predstavljanje novog člana britanske kraljevske obitelji, sina princa Harryja i Vojvotkinje Meghan, kojemu su dali ime Archie Harrison, dobilo je prvu "žrtvu".

Danny Baker, voditelj programa BBC Radio 5 Live, dobio je otkaz nakon što je na Twitteru, nekoliko sati nakon predstavljanja malenog Archieja, objavio fotografiju para na stepeništu, a žena za ruku drži majmuna odjevenog u kaputić i sa šeširom na glavi.

Popratio je to riječim "kraljevska beba napušta rodilište". Izazvalo je to golemi bijes, korisnici društvenih mreža odmah su reagirali zahtijevajući da 61-godišnji Baker dobije otkaz zbog rasističkog tweeta.

Korisnik Twittera zahtjevao je da Baker istog trenutka bude otpušten jer je kraljevsku bebu, koja ima i afričko porijeklo, usporedio o majmunom.

Drugi je napisao "Nije im dugo trebalo. Kraljevska beba je samo dva dana stara i već ju je Danny Baker usporedio s čimpanzom, a tvrdi kako nije rasist".

Voditelj je povukao tweet i pokušao se ispričati tvrdeći kako nije rasist te da je napravio "glupu nepromišljenu šalu", ali to nije imalo efekta, BBC je brzo reagirao i otkazao mu suradnju.


BBC je u priopćenju kojim je potvrđen otkaz poručio kako se radilo o ozbiljnoj pogrešci u prosuđivanju i u suprotnosti je sa vrijednostima koje ta mreža promovira. Kazali su kako je Baker sjajan voditelj, ali neće više voditi njihov tjedni program.

U sjeni tog skandala je puno ljepšta priča, jedna je neimenovana baka zaradila 18.000 funta kladeći se na ime koje će Meghan i Harry dati svome sinu.

Unuk Archie rođen na isti datum

Ona je uložila 120 funta na ime Archie kad je omjer na kladionici bio 150/1, a učinila je to jer je njezin unuk Arhie rođen na isti datum kao i kraljevska beba.

Izjavila je kako se odlučila za takvu okladu nadajući se kako će joj njezin Archie donijeti sreću, a tako je i bilo. Kazala je da će zarađeni novac ostaviti po strani za svoga unuka.

Nekoliko kladionica je uoči objave imena nudilo omjer 100/1 na ime Archie, kažu kako je takav odabir bilo jedno od najvećih iznenađenja u povijesti klađenja vezanih uz kraljevsku obitelj.

U četvrtak je princ Harry nakratko ostavio malenog sinčića i suprugu Meghan i otputovao u jednodnevni posjet Nizozemskoj na predstavljanje sljedećih Invictus igara koje će se dogodine održati u Haagu.


Tamo je dobio i prvi poklon za Archieja, zvečku oslikanu zečićima, koju mu je dala sedmogodišnja Daimy Gommers. Harry je djevojčicu zagrlio zahvalivši joj na poklonu, a potom je razgovarao i s njezinim roditeljima.


Harry je za sina dobio poklon i od nizozemske princeze Margriet, tete kralja Willema-Alexandera, dječji bodi s logom Invictus igara, i izazvao je smijeh među prisutnima prislonivši maleni bodi na svoja prsa. 

Naslovnica Život