Mozaik Život

Spremite keš

Princip koji osigurava uštedu čak trećine prihoda mjesečno: ovako to rade japanske kućanice, sistem je razrađen i sasvim jednostavan

Spremite keš

Svijet je posljednjih godina potpuno poludio za metodom pospremanja Marie Kondo. Zapadni dio zemaljske kugle uhvatio se raščišćavanja prostora prema uputama ove 34-godišnje Japanke, koja tvrdi da jednostavnim rezovima možete dovesti u red ne samo svoj prostor, već i stanje u glavi.

Tu je i japanska metoda ugodnog i dugog življenja, tzv. "ikigai" o kojoj su napisane brojne knjige. Kombinacija zdrave prehrane, druženja, zaboravljanja na materijalno i posvećivanje vlastitome vrtu, čini se kao dobitna - potvrđuje ju i znanost.

Stanovnici sela u kojemu je većina stanovnika 'prešišala' stotu otkrivaju pravi recept za dugovječnost: nije tajna samo u prehrani i tjelovježbi

A kako su se zapadnjaci već okrenuli Dalekome istoku da bi od tamošnjih stanovnika prikupili pokoju korisnu informaciju, stigla je do nas i metoda štednje koju su razradile upravo japanske kućanice. Ako ste već isprobali sve, a nikad ni kune ne uspijete odvojiti sa strane, ovo bi vam moglo muke privesti kraju, piše Metronews.

Kako raspodijeliti troškove?

Metoda se zove "kakeibo". U doslovnome prijevodu riječ bi značila "dnevnik štednje" i ne označava nikakvu novu praksu u Japanu - izumljena je davne 1904. godine. No autorica Fumiko Chiba tek je nedavno objavila prvi priručnik na engleskome, dorađen važnim detaljima za korisnike u Europi i Americi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This book is gonna fix my life 🙃 #kakeibo #fumikochiba #thejapaneseartofsavingmoney

A post shared by Cat Lives in Laois (@catlivesinlaois) on

Upravo iz tog razloga u zadnje vrijeme viđamo #kakeibo po cijelome Instagramu. Korisnici društvenih mreža su oduševljeni.

Koncept je jednostavan: na početku svakoga mjeseca u svoj kakeibo (dnevnik štednje) upišete koliko ćete potrošiti i na što, koliko ćete uštedjeti, ali i ono ključno - što sve morate napraviti kako biste ostvarili plan.

Pritom si morate postaviti četiri ključna pitanja:

- Koliko novca imam?

- Koliko bih htio staviti sa strane?

- Koliko trošim?

- Kako to mogu promijeniti?

Kada je riječ o planiranju troškova, novac se dijeli u četiri kategorije: preživljavanje (hrana, transport, lijekovi, stanarina i režije), potencijalni troškovi (obroci van kuće, odjeća, zabava), kulturno uzdizanje (odlasci u kino, kazalište, na koncerte) i dodatni troškovi (neočekivani, poput darivanja i popravaka).

Savjetuje se razdijeliti novac koji planirate (i koji ste u mogućnosti) potrošiti u odvojene kuverte i na njih zapisati za što su namijenjene. Na kraju mjeseca ponovno posežete za svojim kakeibo-om, dnevnikom štednje, kako biste procijenili gdje ste pogriješili. Ako vam kronično nedostaje novca u jednoj od kuverti, morate nešto promijeniti.

To ne mora nužno biti stil života. Možete jednostavno "zakinuti" u jednoj kategoriji kako biste pojačali drugu. Bit je u tome da iz mjeseca u mjesec učite na vlastitim pogreškama kada je budžet u pitanju.

U suštini se radi o sasvim primitivnom načinu, ali istome onome koji koriste mobilne aplikacije za štednju. No tijekom ovog "fizičkog" zapisivanja i pakiranja novca u kuverte, radite na poboljšanju vlastitih mogućnosti uštede i kao da dajete obećanje sami sebi da ćete u tome ustrajati.

Brzinsko upisivanje u aplikacije nije se pokazalo toliko učinkovitim - kakeibo, s druge strane, obećaje uštednju čak trećine prihoda. 

Naslovnica Život