Mozaik Život

tea mamut, splićanka s američkog instituta za kulinarstvo, ZAPOČELA SURADNJU S VISOKOM GASTRONOMSKOM ŠKOLOM ‘OLIVA ALLEGRA’

Bivša balerina ‘zamisila’ slatko za Splitsko ljeto

tea mamut, splićanka s američkog instituta za kulinarstvo, ZAPOČELA SURADNJU S VISOKOM GASTRONOMSKOM ŠKOLOM ‘OLIVA ALLEGRA’

Tea Mamut je slastice pripremala petnaestak sati u dva dana
/ Vladimir Dugandžić / CROPIX
Mlada profesionalna slastičarka Tea Mamut, kojoj je ostalo još sedam mjeseci do kraja četverogodišnjeg studija pri Kulinarskom institutu Amertije (CIA) u New Yorku, kao jedinoj Hrvatici na toj visokoškolskoj ustanovi, dogodila se i prva ozbiljna “gaža”; Tea je, naime, osmislila i priredila slastičarski catering za domjenak u Dioklecijanovim podrumima u povodu otvorenja Splitskog kulturnog ljeta.

Stvar je utoliko zanimljivija što je mlada slastičarka također “kulturnjakinja”, i to dugogodišnja. Prije no što se prihvatila slatkoga, plesala je balet čak dvanaest godina, a predstava “Labuđe jezero” bila je, znakovito, i “labuđi pjev” što se njezina profesionalnog bavljenja baletom tiče.

Tim klasičnim komadom na daskama splitskog HNK Tea je zaključila jednu životnu epizodu, objesila papučice o klin i, nakon završene Srednje zubotehničke škole, bez krzmanja izabrala “sasvim desetu” stvar, te uz financijsku potporu roditelja otišla “misit slatko” u daleki New York.

Kad smo svojedobno u “Slobodnoj” objavili priču o tome, u kojoj nam je Tea povjerila da sanja o lijepom poslu u struci u Hrvatskoj nakon studija, uskoro je dobila i ponudu za rad pri splitskoj Visokoj gastronomskoj školi “Oliva allegra” Marine Wallner.

A baš su oni radili catering za otvaranje Splitskog ljeta. Tea nam je priznala da je dan uoči događaja imala laganu tremu, no čim se latila posla, sve je iščezlo pred željom da uzvanicima priredi praznik za nepca.

- Odlučila sam se, uz pomoć našeg malog tima i frendice s faksa Stacey Coates, za košarice od krokanta punjene čokoladnom kremom, biskvitni kolač pun badema i limoncella, te košarice od prhkog tijesta s kremom od limuna i meringom, a tu je i “makron” s malinama i šećernim ukrasom  - nabraja Tea, uz napomenu da su pečenje i priprema trajali petnaestak sati tijekom dva dana.

A da su njezinih majušnih slastica doista “puna usta”, osobno smo se uvjerili. Za razliku od krokanata za domaće pirove, koji su više nalik hladnom oružju nego jestvini, Tein prozirni i krhki krokant prepun afrodizijačkih orašastih ljepota doslovce se topi u ustima, dok mu najfinija čokoladna krema daje na punoći.

Lenka gospodnetić

Naslovnica Život