Mozaik Život

Ronaldo ih nije impresonirao

'Ne da sebi blizu, krije se od naroda!': evo kako javnost nakon odlaska komentira 'status Pape' koji se priuštio slavnom nogometašu

Ronaldo ih nije impresonirao

Da portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo sa svojom Georginom u Dubrovniku ima kraljevski tretman, znaju već i vrapci na grani. I dok se vode polemike oko toga je li se ovom nogometnom superstaru trebalo dozvoliti da se crnim kombijem zatamnjenih stakala doveze do ulaza poznatog restorana unutar slavnih zidina, on o svemu mudro šuti dok njegova djevojka svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje zapise njihove idile na hrvatskom jugu.

U novijoj povijesti gosparskoga grada privilegiju da se doveze pred vrata restorana "360" u kojem je večerao Ronaldo dosad je imao jedino pokojni papa Ivan Pavao II., a svi ostali moćnici svijeta, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, princa Charlesa i bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja, morali su prošetati od Ploča do Kneževa dvora.

Na spomen jedne od najvećih nogometnih zvijezda današnjice vlada zavjet šutnje kad su u pitanju mjesta koja posjećuje u gradu podno Srđa, dok su nam iz Turističke zajednice rekli kako ne vide nikakav problem u tome što se Ronaldu odobrio prijevoz do spomenutog restorana.

– Grad Dubrovnik inače izdaje dozvole za ulazak automobilom ili drugim vozilom u grad, a namjene i razlozi mogu biti različiti, od svakodnevne dostave, građevinskih radova do posebnih prigoda, vjenčanja ili prijevoza VIP osoba – ističe Romana Vlašić, direktorica TZ-a. Sličnog su mišljenja i u Gradu gdje smatraju kako je ovo bila neizbježna situacija ne bi li se Ronaldu omogućila stopostotna privatnost.

Dozvola zbog sigurnosti

– Grad Dubrovnik je izdao posebnu dozvolu kako bi se omogućio ulazak kombija s nogometašem Cristianom Ronaldom unutar zidina. Razumljiv je fokus javnosti na dolazak planetarno poznatog nogometaša u staru gradsku jezgru, ali ista se dozvola odobrava i brojnim mladencima koji se odluče vjenčati u Gradu, novinarima i producentima koji prenose opremu za snimanje i dostavnim vozilima za prijevoz robe.

Zajednički nazivnik, odnosno kriterij je opravdanost takvog zahtjeva, a u pravilu se radi o kratkom razdoblju i u većini slučajeva su opravdani i odobreni. S obzirom na brojne obožavatelje Ronalda i visok interes medija i javnosti, u ovom slučaju, naša procjena je bila da se zbog sigurnosti omogući pristup kombiju.

Znakom susretljivosti pružili smo višu razinu usluge, jer slavni također imaju pravo na privatan odmor, a samim posjetom nogometaške superzvijezde reklamira se Dubrovnik kao poželjna destinacija za odmor – kazala nam je Doris Alavija, viša stručna suradnica za informiranje grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Mato Franković medijima je pak rekao kako je kombi osiguran na zahtjev samog nogometaša. Često se zna potvrditi kako su upravo najveće svjetske zvijezde, bilo da su sportaši, glumci, manekeni ili pjevači, upravo najjednostavniji gosti. Samo im je najvažnije da imaju toliko željenu privatnost kako bi mogli uživati u miru i tišini, daleko od bliceva fotoreportera.

Sudeći po onima kojima je pošlo za rukom stupiti u kratki kontakt s Ronaldom svi se slažu u jednome: nasmijan je, veseo, susretljiv i veoma ugodan za razgovor.

Nije umišljen

– Uopće nije umišljen, odmah je pristao na fotografiju, bez ikakvog problema, presretan sam – rekao je novinarima Ivo Matić koji je nogometaša sreo ispred hotela "Argentina".

Dan prije Uskrsa nakon što je sa svojim Juventusom proslavio naslov prvaka Italije Ronaldo je privatnim zrakoplovom sletio u dubrovačku zračnu luku. Odsjeo je u luksuznoj vili "Šeherezada" u kojoj noćenje stoji vrtoglavih sedam tisuća eura, a uskrsno je jutro proveo na obližnjem otoku Lopudu gdje je kušao škampe, gambore, jastoga i pastu.

Na njegov posjet Dubrovčani nisu ostali ravnodušni i većini je drago što zvijezda takvog kalibra boravi upravo u njihovu gradu. Radijska voditeljica Darija Mikulandra smatra kako je dobro da mu se omogućila privatnost.

– Čovjek je turbo popularan, nije mu lagan život i sigurno mu je stresno svakodnevno susretati ogroman broj obožavatelja i novinara. Kao da on ne bi htio slobodno hodati Stradunom a da ga nitko ne prepozna i da horde ljudi ne idu za njim? Baš zato mi je drago što mu je odobreno da na večeru ide u kombiju.

Iz Grada zapravo nisu napravili ništa što inače ne rad jer se unutar zidina svakodnevno može vidjeti na stotine dostavnih vozila – kaže Mikulandra.

U isto vrijeme društvene su mreže preplavljene pošalicama na račun 'sirotog' nogometaša koji se, ni kriv ni dužan u Hrvatsku samo došao – dobro odmoriti!

Pjevač Ibrica Jusić mišljenja je da Grad nije pogriješio u odluci da se nogometaš kombijem doveze do restorana, no s druge strane ne sviđa mu se Ronaldovo ponašanje.

– Divim mu se kao sportašu, ali mi kao osoba djeluje prepotentno. Ne da sebi blizu, krije se od naroda i to mu ne ide baš u korist. Bilo bi lijepo da je ispred Kneževa dvora zaigrao nogomet s djecom, kao što je svojedobno učinio Goran Ivanišević, samo što je u pitanju bio tenis.

Mogao je donijeti sa sobom i neki ček koji bi donirao nezbrinutoj djeci. Dolazili su nama u posjet i Roman Abramović, Tom Cruise, John Malkovich... Nitko se nije dirao u njih. Stoga čemu sva ova fama i zaštita oko Ronalda? Volio bih da se nekom svjetskom akademiku pokaže toliko pažnje - rezolutno će Jusić.

 

Naslovnica Život