Mozaik Život

Hrabra, drugačija i posebna

Otvaranje izložbe 'Ljubav i otpor Ivane Popović' privuklo brojne štovatelje ove iznimne, ali nažalost prerano otišle umjetnice: 'Pogledajte samo kako ona vidi modu, istovremeno je obožava i izruguje joj se'

Hrabra, drugačija i posebna

Hrabra, drugačija i posebna Ivana Popović, zasigurno jedna od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, svojom je preranom smrću prije dvije godine iza sebe ostavila šarolik, neobrađen i javnosti nedovoljno poznat opus.

Izložba otvorena večeras u Muzeju suvremene umjetnosti naziva „Ljubav i otpor Ivane Popović“, prikazuje njenih 250 radova i posjetiteljima pruža uvid u njeno stvaralaštvo na području kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, produkt dizajna i slikarstva koji kada gledate u vama neminovno izaziva pitanje: Kako je moguće da je za kratkog života toliko mnogo stvorila, na toliko različitih polja umjetnosti?

Autorica izložbe Nataša Ivančević sakupila je bogat opus ove umjetnice posvećene i aktivizmu, pritom uspješno pokazavši Ivaninu sklonost ispreplitanja više medija, pristupa umjetnosti i presjek života jedne kiparice i dizajnerice koja je sebe jednostavno zvala – šveljom!

Uz brojne poklonike rada ove umjetnice iz svijeta mode i umjetnosti, na izložbi su bile njene kćeri i majka Leposava Popović koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u prikupljanju građe.

- Ivanu sam poznavala dugi niz godina, surađivale smo na raznim izložbama i modnim editorijalima, ovdje večeras izložene su i neke moje fotografije nje, od kojih i jedna naslovnica magazina na kojoj je bez dojke. Impresivna je količina materijala koji je stvorila, a emocije dok ih gledam potpuno su pomiješane - kazala je fotografkinja Mara Bratoš.

- Razlog zašto sam večeras ovdje je jer od djetinjstva znam da je Ivana Popović intrigantna osoba koja je živjela svoju slobodu, samo ono što osjeća. To je za nas žene iznimno nadahnjujuće – pogledajte samo kako ona vidi modu, istovremeno je obožava i izruguje. Ova izložba je sloboda - doživljaj je to splitske pjevačice Maje Bajamić.

Ivana je jednom prilikom izjavila kako joj je puno draže da za ljude dizajnira i oslikava odjeću koju oni nose nego da radi kipove za neki trg. Izložba koja slavi njen život pokazuje njenu kreativnost, suptilno dodiruje posjetitelja, snažno ga povezuje s njom i prenosi djelić njene životne radosti i neopterećenosti društvenim normama.

Naslovnica Život