Mozaik Život

Zavrnite 'špinu'

Računi su vam golemi, a ne znate zašto? Uz par trikova u kućanstvu možete štedjeti vodu, a to je dobro iz više razloga

Zavrnite 'špinu'

Ako vam se čini da iz mjeseca u mjesec dolaze sve veći računi za vodu, vjerojatno ste zaključili da nešto nije u redu. Možda je Vlada, možda su Srbi, a možda jednostavno trošite previše vode. Kako to?

Ne idete za tim koliko puta dnevno "odvrnete" slavinu do daske? Maratonska tuširanja novim gelovima i pilinzima, pranje delikatne majičice "na ruke" i poluprazna perilica koja je upaljena tijekom noći itekako zahtjevaju veće količine vode koja nam život znači.

Pokušajte uštedjeti, ako ne zbog generacija koje će o pitkoj vodi i našim dnevnim neopreznostima u svezi s istom tek sanjati, onda barem zbog računa za koje, nažalost, nitko nije kriv do nas samih.

1. Prekrižite loše navike

Postoje neke navike, a većina njih dolazi iz kupatila, koje savršeno pokazuju koliko smo neoprezni kada je u pitanju potrošnja vode. Morate li ostaviti slavinu da teče dok perete zube, pita novinar Metroa svoje čitatelje. 

Osim ovog, možda najsuludijeg i najnepotrebnijeg poteza, tu su još i ovi, podjednako takvi. Puštate vodu iz cijevi kako biste pili što hladniju? Jednostavnije je držati vrč ili bocu (staklenu) svježe vode u hladnjaku. Punite kuhalo do vrha iako kuhate čaj samo za sebe i nećete popiti više od šalice? Riječ je o "motu" koji mnogi imaju, ali pokušajte ga izbaciti iz navike - znate da ćete tu vodu, na kraju karjeva, proliti.

Zadnji, ali ne manje bitan: ispirete suđe prije stavljanja u perilicu? Nepotrebno.

2. Skratite vrijeme tuširanja

Svi smo krivci, a zima nije izgovor. Ako toplinu tražite pod tušem, isto ćete to činiti ljeti - da se ohladite. Neka tuširanje bude što kraće, dobro je za kožu, kućni budžet i okoliš.

Hladniji dani i tuširanje: ako ste među onima koji izbjegavaju svakodnevno pranje zimi, doktori imaju par vijesti za vas

3. Čistite manje, ali pametnije

Sviđa vam se prvi dio ovog "trika"? Svaki će vam stručnjak za budžetne uštede savjetovati ovo: perilicu za pranje rublja i suđa ne palite ukoliko ona nije sasvim puna. To, naravno, ne znači da ju pretrpavate, već da ispunite prostor koji vam se nudi. Uštedjet ćete na vodi, ali i na deterdžentu.

4. Popravite cijevi

Ako imate slavinu koja vas noću izluđuje zbog "kapanja", ili pak kvar na cijevima koji nikako da stavite pod kontrolu, možda je to izvor male "ekstra" potrošnje. Koliko god to ludo zvučalo, nikada ne znate koliko vode zapravo "iscuri", a uz to vam je i konstantno na pameti.

5. Priprema namirnica

Ako ste među onima koji voće i povrće ispiru u mlazovima vode, mogli biste tu svoju naviku polako bacati u zaborav. Napunite zdjelu vodom i potopite namirnice u nju, kasnije ih prebrišite. Bit će dovoljno.

Evo i još nekoliko jednostavnih načina na koji možete uštedjeti vodu, odvojite minutu za ovaj kratki video:

Naslovnica Život