Mozaik Život

bizaran zahtjev

Odvratno ili normalno? Britanka će zbog bolesti ostati bez dijela noge, evo što 'lijepo i praktično' želi od njega napraviti

bizaran zahtjev

Kad se suoče s činjenicom da će im biti amputirana noga, većina ljudi sasvim sigurno najviše brine o tome kako će se nositi s tim gubitkom i funkcionirati bez jednog dijela tijela.

No, to nije ono što zabrinjava 55-godišnju Britanku iz Manchestera, zasad poznatu samo kao Joan, koja je odlučila, ako to bude izvedivo, od kože svoje amputirane noge napraviti – torbicu za koju je sama osmislila dizajn.

Svoj bizarni zahtjev objavila je na internetu i sada uz pomoć modne platforme Sewport pokušava pronaći proizvođača koji je spreman izraditi takvu torbicu. Priznaje kako se to može činiti čudnim ili ludim, čak i odvratnim, njena obitelj nije presretna, ali kaže kako ne želi da njena noga bude ostavljena da trune s drugim ljudskim dijelovima.

Dio njene lijeve noge najvjerojatnije će se morati uskoro amputirati jer Joan ima perifernu arterijsku bolest. Kaže kako je čitala o skandalu s ljudskim otpadom kad su dijelovi tijela samo stavljeni na odlagalištu da istrunu i ne želi da se to dogodi s njenom nogom, želi je iskoristiti za nešto lijepo i korisno jer je dio nje i želi je na neki način zadržati.

Joan je spremna platiti do tri tisuće funta za taj posebni modni dodatak i kaže kako bi bilo idealno da torbica bude srednje veličine s malom ručkom. Glavninu bi činila koža ili neki sintetički materijal, a koža s njene noge iskoristila bi se za dio po sredini torbice.

Trenutačno vodi razgovore sa zdravstvenim vlastima oko zadržavanja noge i vjeruje da će joj to biti dozvoljeno. Većinu pacijenata se zamoli da amputirane udove doniraju za medicinska istraživanja, a ako ne odgovaraju toj svrsi, zajedno s ostalim ljudskim otpadom se spaljuje po strogim pravilima.

Zakonski nema prepreka da pacijenti odnesu sa sobom amputiranu ruku ili nogu, ali moraju u bolnici potpisati određene dokumente kako bi se mogao pratiti trag odnesenog dijela tijela. U prijašnjim slučajevima se pacijentima dozvoljavalo da zadrže amputirani ud radi privatnog pogreba ili kremacije.

- Torbica se čini najlogičnijim izborom, u suštini je to isto kao bilo koja kožna torbica, samo je sada u pitanju moja vlastita koža. Ako koristimo životinjsku kožu za modne dodatke, zašto se isto ne bi moglo učiniti s našom kožom? - kaže Joan koja je uvjerena da postoji proizvođač koji može ostvariti njene želje.

Tvrtka Sewport, koja spaja modne dizajnere s proizvođačima širom svijeta, pokušava sada naći proizvođača kože koji je spreman pozabaviti se i onom ljudskom. Zasad se još nitko nije javio, no ne znači da neće.

Naslovnica Život