Mozaik Život

'Isto mi je'

'Da iman curu, vodija bi je na bržole!': pitali smo Splićane kako se spremaju za Valentinovo, neke odgovore stvarno nismo očekivali...

'Isto mi je'

Ima li Valentinovo smisla, je li se doista ukorijenilo ili ga podgrijava samo agresivna reklamna kampanja interesnih trgovačkih lobija? Na Dan zaljubljenih nas, naime, danima podsjećaju cvjećari, ugostitelji, slastičari, trgovci darovima i uopće svi koji u vezi sa svecem imaju što prodati. Je li poanta u okretanju novca ili tu ipak "ima neki kec"? Odgovor smo potražili na splitskim ulicama, te u nasumičnom uzorku ispitanika zaključili da je istina, kao i obično, negdje po sredini...

Boris Rapić (66), umirovljeni vodoinstalater:

- U Splitu san šezdeset i šest godina, '53. san godište, i nikad nisan čuja za taj praznik. Neki Dan zaljubljenih ili kako ga ono zovu. Ja mislin da je to lip marketinški trik koji su izmislili privatnici da nam mogu uvalit svašta. Po meni bi i bolje prošli, jer ja smatran da svaki dan može bit ljubavni dan, i za cviće i za pažnju. Supruga i ja više držimo do godišnjica i rođendana, nekih nama važnih datuma, nego do ovih koje su nam Amerikanci i privatnici izmislili.

Ivica Protrka (62), vojni umirovljenik:

- Ajme, di ću vama sad davat intervju a ženi san reka da iden na faturetu (smijeh)! Ne volin kad se ljuti na mene, deset godina je mlađa pa je paprena, a najviše na jeziku! Još ako sad čuje da drugi vodu žene u "Epetiona", nafrka san! Tamo je nekad Plosnić pušta Mišu Kovača, sitit će se. Meni je plan za ovo Valentinovo kupit četri mola i odnit doma, pa ako mi ih žena lipo leša i napravi juhicu bit ću i ja njoj dobar, pa ćemo onda proslavit, šta bilo.

Renata Poljak (44), konceptualna umjetnica:

- Kad je Valentinovo? Dvanaestog? Danas?! Nemam pojma. Ništa ja to ne pratim, nebitno mi je. Nema taj blagdan veze s nama, nije dio naše, pa ni moje tradicije. Osmi mart (ožujak) je opet nešto drugo, toga se sjećam iz djetinjstva, pa je barem meni dio neke osobne tradicije, za razliku od tog nametnutog nam Valentinova.

Miroslav Raos (69), fotoreporter u mirovini:

- Cili život me prate lipe ženske, neki događaji i snimanja, ali ipak je supruga jedna, a Valentinovo navodno neki važni svetac, pa eto, odlučija san to ispoštovat. Obilježit ću ga bar malim znakom pažnje, kupit koju ružicu, čikolatu. Neka, lipo je to i simpatično, nije mi mrsko.

Jurica Matoš (23), konobar:

- Ignoriram Dan zaljubljenih jer moram; nemam curu, sam sam. Isto mi je bilo i lani, kad malo bolje razmislim. Da je drukčije, to jest da nisam single, sigurno bi ga proslavija, Valentinovo jel, fino uz neku romantičnu večeru punu afrodizijaka ka šta su bržole, miješano meso i slično. I crno vino, dakako. Eto, ako ima neka usamljena na današnji dan, može svratit ovde do mene u Bobisa na rivi, pa ćemo se dalje lako dogovorit.

Senka Gabrilo (55), trgovkinja:

- U moje vrime više se od Valentinova slavija Osmi mart - Dan žena, a nova je država donila i nove praznike. I neka je, neka praznika, još da je Valentinovo neradni dan, bilo bi ka puška! Ali eto, provest ću ga radno, pa pričekat do navečer vidit hoće li me dočekat neko lipo iznenađenje. Ja ću svakako ciloj familiji kupit čokoladna srca da se malo zaslade i razvesele.

Ankica Dedić (52), vlasnica OPG-a:

- Ne držimo do Valentinova ni ja, ni moji. Ne samo da nam je svaki dan, nego se muž i ja gledamo svaki dan, stalno smo skupa i već trideset godina u braku, pa se to vodi ka beneficirani staž, znači imamo brat-bratu šezdeset godina braka! Nemamo ni vrimena obilježavat i slavit, cviće mi doduše nije mrsko ali je prevladano; evo, vidite ovu krasnu ciklu s Klisa, iz našeg OPG-a? Lipša je od svake nejestive kite!

Snježana Dražić (50), trgovkinja:

- Lipo je Valentinovo, neka ga! Razvedena sam i imam momka već deset godina, te od njega očekujem neko slatko iznenađenje. Ako bi ono izostalo, bila bih veoma povrijeđena, ali on to sve već zna pa neće "omanuti", naučila sam ga, he he. Mislim da će biti sve u redu. Dakako, i ja ću njemu iskazati pažnju. Pri tom nije bitna potrošnja, ne treba puno novca izdvojiti; doista je bitna samo pažnja, sjetiti se. Meni se Valentinovo odmah svidjelo, i usvojila sam njegove dražesne običaje, a njegovat ću ih i ubuduće.

Milan Matijaš (73), umirovljeni škveranin:

- Meni je Valentinovo svaki dan otkad san se '72. oženija. Spleton okolnosti sin mi se rodija godinu dana ranije (stariji), pa ga zezamo da je bija i on na piru. Uglavnom, oću reć da ljubav, poštovanje i korektan odnos triba njegovat svaki dan, i onda ti neki praznik i nije toliko važan. Supruga i ja smo zahvaljujući ovoj formuli preživili skoro pedeset godina skupa, e to je već razlog za feštu i sveca!

Naslovnica Život