Mozaik Život

'Kao iz pornića'

'Krajnje ponižavajuće. Trebali biste se ispričati obiteljima... Sramite se!': roditelji bijesni zbog slike u udžbeniku iz biologije, ali ima i onih koji brane izdavača

'Kao iz pornića'

Odgoj djeteta postao je posao s kojim se u suvremenom društvu sve teže nositi. Neki će reći da roditelji u sljedećoj priči pretjeruju, drugi će ih u potpunosti podržati, treći će biti i glasniji. A svi vole svoju djecu podjednako, trude se predstaviti im svijet na načine za koje misle da su najbolji - u procesu, dakako, nalete i na neke detalje koji ih u tome sasvim ometu.

Na Twitteru je osvanula slika iz jednog udžbenika iz biologije koji roditeljima djece nikako nije po volji, a rasprava koja je proizišla iz objave prešla je granice Velike Britanije gdje se radnja odvija. Uključili su se roditelji sa svih strana svijeta, ponudili svoj primjer "nedopustivog" u školskim knjigama svoje djece.

"Zgađena sam izdavačem Pearsons što objavljuje sliku trudne žene s brazilskom depilacijom u školskom udžbeniku. Krajnje ponižavajuće. Trebali bi se ispričati obiteljima... Sramite se!", napisala je majka koja je uz svoju poruku pokazala i spornu sliku.

 

Uslijedili su zgroženi komentari - kako je moguće da djecu uče da ženske stidne dlake rastu baš na takav način, je li to primjereno i zašto nije, počeli su raspredati roditelji, a jedna je majka napisala i da slika izgleda kao da je "iz pornića".

"Ovo što je na ilustraciji uopće nije prikaz normalnog ljudkog tijela", "Zbog ovakvih stvari djevojčice uče da su odvratne i da bi se trebale sramiti svojih tijela" i ostali komentari u tom stilu preplavili su profil žene koja je objavila "problem".

No našlo se i onih koji su, kako su sami istaknuli, zaigrali na kartu "đavoljeg odvjetnika".

"A biste li podjednako napali izdavača zbog slike na kojoj žena nema dlakave noge ili pak dlačice iznad usana i jednu obrvu?", udarila je kontru jedna majka, a javio se i netko stručan.

"U većini mojih udžbenika iz anatomije i fiziologije i muškarci i žene prikazani su s minimalnom količinom stidnih dlaka, tako da se može bolje proučiti anatomija ljudskog tijela. Dlačice su ilustrirane samo kako bi se naglasila njihova prisutnost", objasnio je jedan student medicine, no i tome unatoč, ljutiti roditelji zahtjevaju isprike.

To su uskoro i dobili - iz izdavačke kuće Parsons ispričali su se i ponudili novu verziju udžbenika za djecu čiji roditelji nisu zadovoljni ilustracijama.

Naslovnica Život