Mozaik Život

Božidar kao Beckham

Dugopoljac je, igra nogomet i - dizajnira odjeću: Ne bojim se predrasuda, ali zezanja uvijek ima

Božidar kao Beckham

Iako mu je tek sedamnaest godina, Božidar Balić iz Dugopolja mladić je koji ruši predrasude i, sasvim izvjesno, već sad mijenja mentalnu percepciju koja se vezuje uz kovanicu "izdanak Zagore".

Naime, Božidar je prvi polaznik smjera modnog dizajna iz tog malog, većma ruralnog mjesta, a k tomu je i – pazite sad – uspješan nogometaš lokalnog drugoligaša NK Dugopolje, što je već ozbiljan oksimoron: nogometaš i modni dizajner, naime!
Svi iole upućeni znaju, doduše, da su globalno popularni loptači poput, primjerice, Davida Beckhama već objedinili dvije rečene profesije, no da isto učini jedan još malodobni Dugopoljac, e to je pionirski pothvat...

Nimalo ne želeći podcijeniti potencijal pitoresknog mjesta nadomak Splita, koje je već iznjedrilo plejadu poznatih i uspješnih ljudi, ipak je vijest da je isto "malo misto", evo, "rodilo" i dečka koji se bez predrasuda upustio u vode modnog dizajna te se istodobno višekratno okušao i kao model; tako je nedavno na modnoj reviji naziva "Dekonstrukcija muške košulje" svoje škole u Spaladium Areni hrabro nosio i uradak koji je u suradnji s kolegicom Silvijom Trogrlić vlastoručno i sašio te dakako, prethodno dizajnirao.

Istodobno, taj je učenik trećeg razreda Škole likovnih umjetnosti iz Splita još od prvog razreda igrač u "Dugopolju", danas na poziciji perspektivnog napadača i – zašto ne? - s realnim izgledima da u dogledno vrijeme potpiše i unosni ugovor s kojim prvoligašem...

Božidara smo posjetili u njegovoj obiteljskoj kući u Dugopolju, među poljima zasađenim povrćem, gdje je unatoč ruralnu okružju "niknuo" i njegov talent za modu. Ma, kao da je iz Milana!

 

 

- Uvijek je moj Božo volio nešto crtati i rezuckati, lijepiti i slagati; još prije škole, to mu je, uz balun, bila omiljena zanimacija s rodicom Korinom. A odijevanje... Ništa mi ne govorite! Čim je krenuo u vrtić, s tri godinice, već je imao stav: ovo ću odjenuti, ovo neću. Pogotovo za cipele; tu je uvijek bila prava muka ugoditi mu. I danas veli da bi u budućnosti najradije baš obuću, s naglaskom na sportsku, dizajnirao – s osmijehom "kuka" njegova majka Ivanka Balić, po formalnoj profesiji – evo kurioziteta – galanteristica za obuću.

Očigledno je mladi Božidar "pokupio" sve najbolje od oba roditelja; majka je spletom životnih okolnosti davno odustala od nakane da se umjetnički bavi cipelama i torbama, kao i tata Ante (Toni), koji je – isto kao i danas Božidar – u mladosti snivao da će postati profesionalni nogometaš. I on je, naime, u svoje vrijeme igrao za NK Dugopolje, smiješio mu se ugovor i u jednom prvoligašu, ali onda je došao poziv za odsluženje vojnog roka, nakon čega se Ante odmah prijavio kao dragovoljac u gardu. Nakon Domovinskog rata bilo je prekasno za sve nedosanjane snove; umjesto karijere nogometaša tata je postao vojni umirovljenik s invaliditetom te našao obiteljski mir sa suprugom i troje djece, uz Božu ima kćer i mlađeg sina.

No, Božidaru su još uvijek sva vrata otvorena...

- Volim modni dizajn i ne bojim se predrasuda – kazuje simpatični samozatajni dečko na upit zafrkavaju li ga sumještani, ili možda klupski kolege u svlačionici.

- Bude zezanja, jer sam ipak prvi Dugopoljac koji se usudio upisati baš ovaj umjetnički smjer. Ali ništa zlobno, sve simpatično – veli mladi nogometni napadač uz sramežljivi osmijeh.

- Htio sam upisati baš ovo, i prezadovoljan sam. Imam super profesore, super kolegice i kolege u školi. Nisam jedini muški – napominje Božidar, čiji je najveći globalni uzor u svijetu mode španjolski mag Balenciaga.

- Sviđa mi se jer je avangardan, smion, nekako pozitivno umjetnički "pomaknut". On radi modu uglavnom za žene, a meni je zasad u planu jednog dana dizajnirati mušku modu, jer se nekako najviše ravnam po sebi. Pogotovo bih volio raditi sportsku obuću, neki ludi dizajn kopački i slično. Evo, već sam na jednima iz dućana intervenirao i zlatnim slovima odštampao svoje ime, iz zezancije – pokazuje mladi Balić na svoj "ready-made" uradak.

- On vam puno voli dobre kopačke koje su, nažalost, skupe, pa mu ne možemo kupiti sve koje zaželi. Ali zato je cijelo prošlo ljeto sezonski radio preko učeničkog servisa, i lijepo je sam skupio novaca, pa neke platio – uključuje se opet u priču s pravom ponosna majka.

 

 

Na upit, pak, priželjkuje li nastaviti daljnje školovanje u sferi modnog dizajna, ili bi mu bilo draže potpisati unosni ugovor za nogomet, Božidar rezonira mudro.

- Izabrao bih nogomet jer su to prilike koje se pruže jednom ili dvaput dok si mlad. Za dizajn i umjetnost ne bi bilo kasno ni nakon nogometne penzije – osmjehuje se.

Od domaćih dizajnerskih zvijezda Božidaru se, pak, najviše sviđa Juraj Zigman.

- On mi je umjetnički provokativan, sjajan. A i pomalo mu zavidim što odijeva glazbenicu Nicki Minaj; ona mi se jako sviđa i, kad bih mogao birati, upravo bih nju od žena i ja odjenuo u neke svoje idejne kreacije – zažareno će mladić, kojemu se već godinama za pomoć prilikom kupnje i "stajlinga" obraćaju prijateljice, rođakinje...

Tako mu se često događa da s njima između treninga prošeta po prodavaonicama odjeće i udijeli im pokoji savjet kako se lijepo "skockati", a ne potrošiti puno novca.

Naposljetku, našeg smo budućeg dizajnera i sportaša iz Dugopolja upitali koja mu je domaća zvijezda najpoticajnija kao modna muza.

- Koju bi našu poznatu pjevačicu volio jednog dana odijevati ako postaneš poznati dizajner? - pitamo, a on će bez imalo dvojbe:

- Domenicu. Ona mi je baš super.

Naslovnica Život