Mozaik Život

'Ukleti' gradić

Iza napuštenog sela u planinama krije se propala poduzetnička priča: luksuzni kompleks dvoraca nalik onima iz crtića danas je potpuno prazan, a prizori izgledaju bizarno

'Ukleti' gradić

U planinama zapadne Turske nalazi se napušteno selo za koje biste sigurno najprije zaključili da je propali tematski park nego mjesto u kojem bi ljudi ikada živjeli. 

Stotine mini dvoraca, svaki veličine otprilike prosječne trokatnice, kao savršena replika zdanja iz Disneyjevih crtanih filmova, redaju se jedan za drugim, a svaki od njih je - prazan. Nikada nije bio ni naseljen, točnije, iako je projekt na svome početku bio u punome zamahu.

O čemu je riječ?

Ruptly video agencija objavila je snimke dronom koje pokazuju ovo danas derutno, nekad luksuzno naselje neobičnog izgleda, a RT donosi pozadinu priče o propalom poduzetničkom pokušaju. Izgrađeno je, naime, kako bi se udovoljile potrebe bogatih Arapa, no pokušaj nije uspio.

 

Ovaj distopijski gradić smjestio se samo tri kilometra od povijesnog grada Mudurnu u turskoj provinciji Bolo. Projektantima je cilj bio zadovoljiti ukus investitora u Burj Al Babas projektu - iza izgradnje stoji Sarot grupa, a u umjetnom gradiću je napravljeno čak i mjesto za shopping centar, hotel, džamiju, kao i poznate turske toplice.

Unatoč tomu što su domaći stanovnici žestoko prosvjedovali protiv ovog projekta, s argumentom kako se Disneyjevi dvorci jednostavno ne slažu s ostatkom islamske arhitekture na tom području te da bi "uništili povijesnu tradiciju" provincije, vlasti su dale zeleno svjetlo, pa je izgradnja počela 2011. godine, piše RT.

No od planirane 732 vile, dovršeno je "samo" 587 prije nego je firma zapala u financijske poteškoće te ostala u minusu za 27 milijuna. Otprilike pola njih prodano je investitorima iz Katara, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata te Saudijske Arabije, no oni, tvrdi čelnik Sarot grupe, svoje uplate nikada nisu realizirali.

Oni pak koji uplate nisu realizirali, od svega su - odustali. Projekt koji je od početka proglašen kontroverznim neslavno je propao, a planirano luksuzno naselje danas izgleda kao ukleti gradić iz neke mračne bajke.

Naslovnica Život