Mozaik Život

saga se nastavlja...

Bezrazložna panika?! Pernar i njegovi sljedbenici tvrde da je nestalo vitamina C, a mi smo provjerili je li to istina; Studenti farmacije argumentima žestoko napali zastupnika Živog zida

saga se nastavlja...

Nakon što je Ivan Pernar ustvrdio da vitamin C u prahu liječi gripu, a može ga se, po njemu, davati i u izdojenom majčinom mlijeku dojenčadi, njegovi podržavatelji dijele na njegovom Facebooku fotografije navodno praznih polica s tim vitaminom u Osjeku, Valpovu, Mostaru...

No, koliko smo uspjeli saznati pomama za vitaminom C u prahu je izostala u Splitu i drugim dalmatinskim gradovima jer ga u trgovinama ima. 

Pernarovi podržavatelji ne osvrću se na tvrdnje znanstvenika da Pernarova priča ne stoji, te da nema znanstvenog pokrića u njegovom 'liječenju' C vitaminom. Misle da je u igri teorija zavjera kako bi se ljude kljukalo antibioticima, te se gomilala zarada farmaceutske industrije koja, eto, ne želi da se sazna kako vitamin C liječi gripu. 

Pernar je priložio i isječke iz medija koji ga napadaju, u kojima stoji da će kiseli kupus i grejp pomoći spriječiti, ali i izliječiti gripu, jer te namirnice u sebi imaju C i drugih vitamina, pa se pita "tko je ovdje lud". 

Zastupnik Živog zida je danas otišao i korak dalje. Naime, na zidu je podijelio tekst s jedne web stranice s naslovom: "Revolucionarno: Visoke doze vitamina C pokazale da mogu uništiti rak". Mediju su ga opet napali zbog toga, a on je napisao: "Je li moguće da im smeta istina?"

Napisao je i ovo: 

"Sretnik u Valpovu se ogrebao za zadnju kutijicu vitamina C, za razliku od njega u Zenici nisu bili te sreće, tamo više nema niti jedne!", napisao je Pernar, te je dodao i ovo: "Gospodo novinari, vi možete pričat što hoćete, ali bez vaše podrške narod ne bi znao za čudesno djelovanje vitamina C. I moja prijateljica i njen dečko su ozdravili od vitamina C, pozivam sve nadležne službe da ih nazovu i provjere ako ne vjeruju".

Pernaru se javljaju i podržavatelji i pišu mu:

- "Evo Ivane da ti kažem da je moj Ivan koji ima pet godina nakon dvije odine bala, slina, posjeta doktoru, sirupa, antibitoika, ozdravio za dva dana. Nema više ni slina ni kašlja, a još mu nisam davao tri puta dnevno nego samo jednom jer je mali. Ne mogu da vjerujem"

- "Živim s roditeljima, otac mi je prije 2 dana dobio znakove gripe, pošto mora raditi jer nemaju zamjenu za njega ni nista, radi u privatnom sektoru. Danas smo kupili vitamin C u prahu i priznajem jedva smo ga našli i ja sam si uzela za trudnice manju miligramažu s obzirom da imam visokorizičnu trudnoću. Ja sam nakon sat i 40 minuta osjetila olakšanje, temperature nije ni bilo, on je pak uzeo cak veću dozu nego šta piše nekih 1000 mg, i nov je čovjek"

Sve gore navedeno je ponukalo i studenta Zvonimira Mlinarića da putem Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije i u stručnom časopisu Recipe, kao i na istoimenoj Facebook stranici, objavi detaljnu analizu učinaka C vitamina, a koju prenosimo u cijelosti: 

- Ovih smo dana u medijima mogli čitati brojne izjave i komentare vezane uz raspravu koju su potaknule određene javne osobe svojim tvrdnjama o vitaminu C, virusima, antibioticima i autizmu. Iako smo već ukratko opisali vitamin C u jednom od članaka, javila nam se zabrinuta čitateljica koja nije sigurna koja je povezanost vitamina C i bakterijskih infekcija, a kako zbog konfuznih napisa vjerujemo da nije jedina, odlučili smo detaljnije objasniti neke tvrdnje.

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od najvažnijih antioksidansa za čovjeka, a sudjeluje i u brojnim metaboličkim oksidoredukcijskim reakcijama. Ljudi i neke životinje ne mogu ga sintetizirati zbog nedostatka enzima L-gulonolakton oksidaze pa ga tako moraju unositi prehranom. Nedostatak vitamina C očituje se brojnim metaboličkim bolestima od kojih je vjerojatno najpoznatiji skorbut. Za prevenciju bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina C, potrebno je unositi od 75 do 90 miligrama vitamina dnevno, što u razvijenom svijetu gotovo svi unesu prehranom.

S vremenom su napravljena brojna istraživanja prednosti i nedostataka vitamina C, a zaključci nisu jednoznačni. Široko je rašireno mišljenje da megadoze vitamina C, koje mogu dosezati i nekoliko grama, liječe brojne bolesti pa smo tako u medijima čitali izjave da je vitamin C učinkovitiji od antibiotika. Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje.

Jasno je pokazano da dodatak 250 miligrama vitamina C u protokole trojne terapije za eradikaciju Helicobacter pylori povećava uspješnost terapije (Kaboli i sur., 2006). Međutim, ovakav zaključak pokazuje da vitamin C povećava efikasnost terapije jer djeluje kao antioksidans te smanjuje sintezu upalnih medijatora, a ne jer djeluje antibakterijski, što se može zaključiti iz činjenice da trojna terapija djeluje i bez vitamina C, dok sam vitamin C ne eradicira Helicobacter pylori.

Nadalje, pokazano je da vitamin C ne sprječava oksidaciju aminokiselina i lipida u miševa intraperitonealno inficiranih bakterijom Klebsiella pneumoniae koji su L-gulonolakton oksidaza deficijentni (Gaut i sur., 2006). Također, pokazano je da ne postoji statistički značajna korelacija konzumacije vitamina C i smanjenja incidencije Helicobacter pylori uzrokovanog gastritisa i premalignih stanja u miševa (Lee i sur., 2008). Istraživanja su pokazala i kako preživljenju u septičkom stanju doprinosi vitamin E, a ne vitamin C u enteralnoj prehrani (Peck i Alexander, 1991).

Ne samo da u određenim stanjima vitamin C nije od pomoći, već u drugima može činiti i štetu. Takav je primjer istraživanje u kojem je jasno pokazano da je djelovanje eritromicina na bakteriju Chlamydia trachomatis smanjeno kada se istovremeno konzumiraju velike doze vitamina C (Wang i sur., 1992). Vrlo je poznato i da je antibakterijsko djelovanje ciprofloksacina, široko propisivanog lijeka, značajno smanjeno ako se uzima istovremeno s velikim dozama antioksidansa, kao što je vitamin C (Masadeh i sur., 2012).

Ne treba umanjiti terapijski značaj vitamina C u određenim indikacijama. Primjerice, poznato je da vitamin C može smanjiti izvanstaničnu koncentraciju high mobility group box proteina 1 (HMGB1) i TNF-α koji su ključni faktori u aktivaciji procesa upale. Vitamin C može i aktivirati protein p38-MAPK te inhibicijom aktivacije NF-κB smanjiti produkciju upalnih medijatora, spojeva koji doprinose stvaranju upale te tako ublažiti akutnu upalu pluća (Bowie i O'Neill, 2000).

Također, iz već spomenutog primjera o dodatku vitamina C trojnoj terapiji za Helicobacter pylori jasno je kako vitamin C osim svoje vitaminske funckije može biti koristan u brojnim indikacijama.

Međutim, procjenu adekvatnosti primjene vitamina C u određenoj indikaciji te istovremeno s drugim lijekovima za tu indikaciju može donositi samo kompetentan zdravstveni djelatnik kojemu su poznate interakcije i kontraindikacije te koji može odvagnuti koristi i rizike takve primjene.

Primjena vitamina C u nekoj dozi za određenu indikaciju može biti opravdana, dok konzumacija u drugoj dozi ili indikaciji, a pogotovo zamjena antibakterijskog lijeka vitaminom C može dovesti do pogoršanja infekcije i ugroziti zdravlje pojedinca. Slušajući razne preporuke za to nekompetentnih osoba možete naštetiti sebi i svojim bližnjima.

Zdravstveni djelatnici su tu da s Vama razgovaraju o eventualnim preporukama ili nejasnoćama o korištenju kako vitamina C, tako i drugih pripravaka, navodi Mlinarić. 


 

Naslovnica Život