Mozaik Život

kad već plaćaju porez...

I prostitutke imaju pravo na bolje radne uvjete, naknadu za nezaposlene i mirovinu; evo u kojoj zemlji će se time baviti predstavnici čak osam ministarstava

kad već plaćaju porez...

Ako ste nezaposlena prostitutka, nemate pravo na naknadu za nezaposlene, a kad odradite svoj radni vijek "seksualne djelatnice", ne čeka vas mirovina, kao što čeka zaposlene u drugim područjima. Smatrajući da je prostitucija - iako u njezinoj zemlji legalna od 1999. godine - zapravo jako slabo regulirana zakonom, danska ministrica za socijalna pitanja, Mai Mercado iz Konzervativne narodne stranke, osnovala je radnu skupinu u koju su ušli predstavnici čak osam ministrstava (zdravstva, obrazovanja, poduzetništva, vanjskih poslova, zapošljavanja...); oni će idućih mjeseci razmatrati ovu tematiku i do kolovoza 2019. godine dati preporuke kako stvoriti bolju ravnotežu između prava i obaveza zaposlenih u prostituciji, te razmotriti kako bi vlasti mogle bolje pomoći onima koji se tim poslom više ne žele baviti.

Mercado je rekla kako danska vlada traži poboljšanje uvjeta za seksualne radnike; oni ne uživaju ista prava kao ljudi koji se bave drugim zanimanjima. Osuđujući dramatični nedostatak ljudskih prava na području prostitucije, Mercado je rekla da bi prljave hotelske sobe, duge radne noći, nedostatak naknada... - trebalo zamijeniti prostojnijim uvjetima rada za danske prostitutke.

Osobe koje se u Danskoj bave prostitucijom, odnosno prodajom seksualnih usluga, moraju se registrirati kao trgovci, a prihod od prostitucije oporezuje im se. Ministrica za ravnopravnost spolova Eva Kjer Hansenrekla je povodom osnivanja radne skupine kako treba "bolje zaštititi žene. Prostitucija postoji i vrijeme je da se na tom području donesu jasna pravila. Za one koji dobrovoljno izaberu seksualni rad, mora postojati odgovarajući okvir za rad, a oni koji žele izaći iz tog posla moraju lakše dobiti pomoć".

Stav Mai Mercado kako treba priznati prostituciju kao profesiju podržava iChristina Egelund iz Liberalnog saveza; Egelund smatra da je to "jedini pravi put" kako bi se seksualnim radnicima pružio položaj potpuno ravnopravan s uredskim službenicima ili bilo kojom drugom profesijom.

Prema posljednjem velikom mapiranju prostitucije u Danskoj, koje datira iz 2011. godine, procijenjeno je da se tim poslom bavi najmanje 3131 osoba, uglavnom žene, no procjena se odnosila samo na "vidljivu prostituciju", ne i na sivu zonu.
U Hrvatskoj prostitucija nije legalizirana; prema podacima koje je iznio nekadašnji sindikalist Boris Kunst, svojevremeno zagovornik legalizacije prostitucije i u našoj zemlji, 2005. godine bilo je evidentirano oko 3500 prostitutki, najviše njih u Zagrebu.

Naslovnica Život