Mozaik Život

slatki 'lijek'

Obradovat ćete se kad čujete što smiruje kašalj bolje od sirupa, samo pazite da se ne "predozirate"...

slatki 'lijek'

U današnje vrijeme, kad se u internetskim ordinacijama sve - od raka do stresa - liječi kojekakvim "prirodnim" sredstvima, čak ni s relevantnih adresa nije lako prenositi informacije o tome što nam može pomoći razbolimo li se. Ipak, evo jednog "lijeka" za koji se doista ne treba bojati da će naškoditi, a prema riječima dr. Alyna Moricea, voditelja kardiovaskularnih i respiratornih studija na britanskom Sveučilištu Hull, osnivaču Međunarodnog društva za proučavanje kašlja - velike su šanse da će nam pomoći.

"Boljka" je suhi kašalj, a "lijek" koji kašalj može smiriti - kockica tamne čokolade.

Dr. Morice godinama već istražuje kašalj; u britanskim medijima ovih dana iznosi rezultate najnovijih istraživanja koji potvrđuju da je čokolada - odnosno kakao - izvrsno sredstvo za smirivanje kašlja, čak bolje od mnogih sirupa koje se, bez recepta, može kupiti u ljekarnama, te bez nuspojava kakva je, na primjer, pospanost koju izaziva kodein (analgetik čest u pripravcima protiv kašlja). Kakao, također, sadrži alkaloid teobromin koji protiv kašlja ima bolji učinak od kodeina.

U čemu je tajna čokolade, kako to ona pomaže?

Kad rastapamo čokoladu sišući je u ustima, ona na stijenkama grla ostavlja ljepljivi film koji štiti iziritirane živčane završetke umirujući tako kašljanje koje izazivaju.

Tekuća čokolada nije od pomoći - ona nije tako gusta kao čokolada rastopljena u ustima, i stoga na kašalj nema umirujući efekt kao čvrsta čokolada. Jedini problem s čokoladom kao "lijekom" za kašalj jest što su mnogi jedva dočekali dodatni motiv za njegovo uzimanje. Preventivno....

Naslovnica Život