Mozaik Život

bijeg od lavina

'Vratili smo se policijskim konvojem s vatrogascima': poznate Hrvatice opisale svoj povratak sa zametenih skijališta u domovinu

bijeg od lavina

Veliko snježno nevrijeme koje je zahvatilo Austriju stvorilo je probleme mnogim Hrvatima koji su se tamo zatekli na skijanju. Dijelovi austrijskih i bavarskih Alpa doslovno su ostali paralizirani, pa se tako bivša pjevačica ET-a i PR stručnjakinja Lana Klingor Mihić u rodni Zagreb uputila čim su se otvorile ceste. U Obertauern je stigla sa suprugom i djecom, a društvo joj je pravila i članica žirija Supertalenta Martina Tomčić.

Za Lanu je to bio prvi zimski odmor nakon šest godina, koliko nije bila na skijanju, no zbog vremenskih neprilika samo se prvog dana uspjela nakratko spustiti niz padinu na snowboardu. Već tada vani je bila velika količina snijega, dok su neki automobili bili potpuno prekriveni snježnim nanosima. Dan ranije od predviđenog termina vratila se u Hrvatsku, a da stigne do obližnjeg Untertauerna trebala su joj čak tri sata organiziranim konvojem, koji su predvodili policija, vatrogasci i hitna pomoć.

- Svaki je dio puta bio zastrašujući s velikim i nepreglednim kolonama. Nisam nikad vidjela tolike nanose snijega koji nije prestajao padati. Austrijanci su mi rekli da posljednjih 20 godina nije toliko napadao. Mi smo cijelo to vrijeme proveli u hotelu i tamo smo na raspolaganju imali mnoge aktivnosti koje su nam zamijenile snježne radosti. Unatoč ozbiljnosti situacije nije vladala velika panika jer smo se osjećali sigurni, iako vam je knedla u grlu kad znate da vas gotovo u sekundi može pogoditi lavina. Svima bih savjetovala da ne idu na skijanje dok se ova situacija ne smiri - kazala nam je Lana.

Snijeg je zimski odmor pokvario i pjevačici Indiri Levak, koja se sa suprugom Miroslavom našla zarobljena u automobilskoj koloni u blizini Salzburga, pa su se odlučili vratiti u Zagreb.
- Putovanje je, kao uvijek, bilo zabavno i opušteno s puno smijeha i dobre glazbe. Stali smo u Sloveniji te smo se čuli s prijateljima koje smo jedva čekali vidjeti na destinaciji na koju smo se uputili. Bili smo 70-ak kilometara prije predivnog skijališta u Obertauernu kad smo naišli na zatvorene ceste i zatvorene sve prilaze mjestu zbog količine snijega.

Osjećala sam se kao lik iz filma "Vlak u snijegu", a snijeg smo skoro krenuli micati rukama. Nije nam preostalo ništa drugo nego smjestiti se u prvi prohodni gradić Mauterndorf, pronaći toplu sobu, pojesti dobru večeru i popiti čašu najboljeg austrijskog vina nakon dugog puta. Tamo smo dočekali jutro u nadi da će se preko noći stanje malo raščistiti i da ćemo ipak stići do našeg odredišta. Jutro je bilo još gore jer je napadalo novog snijega.

Vrlo brzo smo donijeli odluku za povratak u Zagreb jer smo se uplašili da će nas, ako se probijemo do odredišta, zatrpati, te ćemo ostati zaglavljeni do proljeća - kazala je Indira za miss7.
Bivša Miss Universe Hrvatske i osobna trenerica Renata Lovrinčević Buljan prošle subote stigla je u njemački Saalbach, a već sat vremena nakon dolaska krenula su upozorenja da se ne preporučuje odlazak vani.

– Ceste su bile zatvorene, snijeg pada dan i noć, sve planine su zatvorene radi opasnosti od lavina, a trenutno se rade miniranja. Skijala sam svakodnevno, ali sam zbog slabe vidljivosti morala odustati, pa sad uživam u šetnjama, ručkovima i druženju s prijateljima, rekla je Renata. U Austriji i Njemačkoj poginulo je najmanje trinaest ljudi, a prema prognozama idućih će dana pasti više od tri metra snijega, zbog čega se dodatno povećava opasnost od lavina. Zbog svega je proglašen i crveni alarm, službe spašavanja u potrazi su za nestalim turistima i stanovnicima sela zatrpanih snijegom.

I dok se mnogi vraćaju kućama i odustaju od skijanja, splitska glumica Ecija Ojdanić, koja se trenutno s obitelji nalazi u Turracher Höheu, između Koruške i Štajerske, ni ne pomišlja o povratku u metropolu.
– Normalno skijamo, dobri su uvjeti, snijeg je najviše pogodio tri mjesta u Austriji. Prijatelji me stalno zovu i pitaju jesam li luda i kad se vraćam doma - smije se Ecija.
– Ne osjećam se nimalo ugrožena jer sam oduvijek bila obožavateljica skijanja, ka' prava vlajina - našalila se glumica.

Naslovnica Život