Mozaik Život

Pričica za uz kavu

Titove omiljene pudlice od kojih se nije odvajao zapravo su bile istrenirani policijski psi za otkrivanje eksploziva?!

Pričica za uz kavu

Iako je bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito godinama imao pse njemačke ovčare, imao je i bijele pudlice od kojih se nikad nije razdvajao. Jednom je čak s Bajkalskog jezera poslao na Brijune privatni avion po svog omiljenog bijelog pudla Džimija, da bi ga malo razveselio, donosi srbijanski Kurir, otkrivajući, međutim, kako se iza priče o ljubavi prema bijelim pudlicama krije sasvim druga, doduše nepotvrđena priča koja kaže kako su pudlice zapravo bili policijski psi, i to obučeni za otkrivanje eksploziva.

Navodno su pudlice - plete Kurir priču - donesene iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza da bi Tita "zaštitile od unutarnjih i vanjskih neprijatelja", a odmah potom navodi kako su službeni podaci ipak malo drugačiji, te kako je prema njima "prvi par pudli Tito dobio od grčke kraljice Frederike, pisao je hrvatski Jutarnji list. Šta je bilo s mužjakom nije poznato, ali ženka je doživjela 11 godina". Drugi par bile su ženka koju je Broz kupio u Francuskoj i mužjak kojega je dobio od UN-a, Džimi, a njihovi potomci - dvije ženke - nisu imali svoje potomke. A Tita su nadživjele.

Priču da su pudlice čuvale Tita potvrdio je i 'profesor veterine' Aleksandar Mitrović, koji se brinuo za njih, piše Kurir. Mitrović navodi kako je "posebno zabavan bio čuvarski nastrojen Džimi. Titu se nitko nije smio naglo približiti jer bi hrabri mali pas odmah zario zube u nogu nepoznatog došljaka. A takve situacije nisu bile zabavne. Tokom jednog prijema u Kumrovcu ruska delegacija je pretrpjela nekoliko ugriza, ali do diplomatskog incidenta ipak nije došlo. Nitko se nije ozbiljno mogao naljutiti na čupavog psa koji je bio težak samo pet kilograma, a Titu se ionako nitko nije usudio prigovarati".

Koliko se zna, Tito pri ondašnjem Jugoslovenskom kinološkom savezu nikada nije registrirao legla pudla, iako je tamo dolazio zbog svojih lovačkih pasa i njemačkih ovčara. Zašto nije registrirao pudlice, ostat će tajna, piše Kurir.

Naslovnica Život