Scena Život

najbolji prijatelj

Pročitajte nevjerojatna iskustva žena koja su začudila i liječnike: psi su svojim vlasnicama otkrili opaku bolest i spasili život! 

najbolji prijatelj

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, a može biti i njegov spasitelj kad su različite bolesti u pitanju. Naime, psi mogu nanjušiti mnoge bolesti, pa tako i rak, te spasiti vlasnike, odnosno otkriti im na vrijeme da boluju od zloćudne bolesti.

Četveronožni ljubimci imaju mogućnost nanjušiti ćelije čiji je metabolizam narušen, a ljudima se često promijeniti miris kože, znoja, pa i zadah kad nešto nije u redu s njihovim organizmom. Uglavnom, neki ljudi su potvrdili istinitost ovih tvrdnji. Jedna od njih je Emilie Clark, vlasnica kujice po imenu Mia.

- Jedne noći, u studenom 2011., bila sam za svojim kompjuterom kad je Mia skočila na monitor i zaronila glavu u moju lijevu dojku. Zatvorila je oči i počela me panično lizati. Znala sam da ima običaj lizati mi neku modricu ili porezotinu, pa me je to prepalo. Polako sam je odgnurnula od sebe, ali ona me je nastavila gledati ravno u oči, toliko napadno kao da mi želi nešto poručiti. Uznemirila sam se jer je izgledalo kao da je Mia sigurna da nešto nije u redu s gornjim dijelom moje lijeve dojke – rekla je Emilie i nastavila.

- Cijelu večer je nepomično ležala na mom laptopu i piljila u predio mojih grudi koji je prethodno lizala. Nisam uspjela ništa napipati, ali sutradan sam otišla kod liječnika. Osjećala sam strah. Nisam rekla doktoru da je moj pas nanjušio nešto, da ne bi bila glupa situacija, ali još gluplje sam se osjećala kad sam doznala da je Mia bila u pravu: dijagnosticiran mi je rak dojke, u dobi od 24 godine. Nijedan onkolog nije vjerovao da mi je pas namirisao rak dojke i pomogao da saznam da sam bolesna, iako su znali da postoje nagovještaji da je to moguće – prisjetila se Emilie i dodala.

- Postoji dobrotvorna organizacija "Medical Detection Dogs" koja trenira pse da nanjuše karcinom i to sponzorira britanski Institut za istraživanje raka. Znanstvenici su sada dokazali da psi imaju mogućnost da nanjuše ovu tešku bolest i pomognu ljudima da na vrijeme uspostave dijagnozu. Na sreću moj rak se nije raširio i nakon 16 mjeseci intenzivne terapije liječnici su mi rekli da sam "čista". Bez obzira na to što će mi se događati u budućnosti, svjesna sam da Mia i ja imamo neraskidivu vezu koju ću čuvati – zaključila je Emily.

Sličnu priču ima i Claire Guest, vlasnica psa Daisy.

- Sada imam 50 godina, ali u 46-oj mi se dogodilo nešto nesvakidašnje. Daisy je inzistirala da drži šape na mojim grudima. Kad sam je lagano odgurnula, ona se nervozno opet nacila na mene. Obje smo bile uznemirene. Koliko god bi je puta odgurnula, opet bi se vraćala. A kad sam ustala, postala je agresivna, što joj nije priličilo. Iznenada je skočila na mene i gurnula me dodirnuvši me šapama po grudima. Iznenadila sam se što nisam pala, ali sam osjetila bladi prisitak u grudnom košu. To je trajalo nekoliko dana, a onda sam napipala malu grudvicu i zakazala termin u liječnika. Mamograf je, osim obične ciste, pokazao ćelije raka dublje u tkivu. Sreća je bila da je bolest dijagnosticirana na vrijeme. Liječnik mi je potvrdio ono što sam i sama znala – da nije bilo Daisy tko zna kad bi se bolest utvrdla i možda bi rak bio u fazi širenja. Sada ne sumnam da će psi u budućnosti biti jedini koji će se koristiti za uspostavljanje dijagnoza za ovu tešku bolest – tvrdi Claire.

Naslovnica Život