Mozaik Život

počasni hitac

Ono što sto godina nije uspjelo starijima, u jednom je pokušaju napravio devetogodišnjak: 'Današnja djeca moraju imati dobar razlog da se odu igrati van'

počasni hitac

Sto godina star zakon o zabrani grudanja u Severanceu u  američkoj saveznoj državi Colorado, srušio je devetogodišnji Dane Best, ukazavši poglavarima grada kako on kao i sva ostala djeca želi baciti grudu snijega, ali time ne i prekršiti zakon.

Mali mudrac je naveo kako djeca Severancea imaju pravo na zimske radosti isto kao i sva ona diljem svijeta, te je od gradskih oca zatražio da primijene zdravi razum i promijene stoljetni zakon.

- Današnja djeca moraju imati dobar razlog da se odu igrati van. Istraživanja govore da nedostatak igre na otvorenom vodi u pretilost, ADHD  anksioznost i depresiju, nabrojio je mudri dječak pokušavajući promijeniti uredbu koja je zabranjivala bacanje bilo kakvog kamena ili projektila, a samim tim i grudanja.

Takav nastup je izazvao navalu oduševljenja, te automatsko dozvoljavanje grudanja, a onda i počasni hitac kojeg je gradonačelnik odlučio dati upravo dječaku Demu.

- Najdraža će mi meta biti mlađi brat, ali dat će sve od sebe da ne razbijem prozorska stakla – izjavio je dječak koji je u gradske anale upisao slobodu uživanja u dotada zabranjenom voću.

Naslovnica Život