Mozaik Život

Đavolja posla

Umjetnu akumulaciju na rijeci Rasini nazivaju ukletom zbog potopljenog groblja, a legenda kaže kako će jezero uzeti onoliko života koliko grobova leži na njegom dnu

Đavolja posla
Jezero Ćelije

Škoti imaju Loch Ness, mitsko biće koje je cijeli okolni kraj pretvorilo u turističku atrakciju, a Srbi umjetnu akumulaciju, jezero Ćelije koje svake godine uzima barem jedan ljudski život. Ćelije su smještene nedaleko od grada Kruševa, poznati su lokalitet za ribolovce, od kojih su neki, koliko god iskusni bili, u jezeru dočekali smrt.

Najjezovitije i najukletije jezero u Europi, kako Ćelije zovu okolni žitelji, donosi zlo, a ono pristiže iz njegovih dubina, iz potopljenog i dijelom izmještenog sela Zlatari koje je umrlo pod naletima preusmjerene vodene mase.

Prilikom građenja akumulacije ljudi su prebačeni na novu lokaciju, a iza sebe su ostavili kuće, imanja, štale, školu, crkvu i staro seosko groblje. Sve je to nestalo u naletima vode koja je progutala život, a mrtvima uzela vječni san.

Rezultiralo je to legendom koja kaže da je nadošla voda donijela kletvu i prokletstvo. A zbog njega se jezero smiriti neće, sve dotle dok ne uzme onoliko života koliko je bilo grobova na potopljenom groblju.

Ćelije su formirane 1979.godine pregrađivanjem rijeke Rasine, desne pritoke Zapadne Morave. Površina mu je 598 kvadratnih kilometara, maksimalna dubina 48 metara, i zbog predivne prirode drži se za poznato izletište, te raj za ribolovce.

Domaći vele kako se za nekih mirnih dana i sa sniženim vodostajem u jezeru može vidjeti jeziva scena, vršak križa sa stare crkve koji se nazire pri površini vode.

Naslovnica Život