Mozaik Život

kako joj stati na kraj?

'Žena zmaj' opet ruši: najcrnja studentska mora kandidatima skidala ručne satove, a za pisanje im podijelila - svoje kemijske olovke

kako joj stati na kraj?

Nitko i ništa ne može stati na kraj profesorici beogradskog Geografskog fakulteta dr. Mili Pavlović: na upravo održanom ispitnom roku, od 18 kandidata kroz ušicu igle su se uspjela provući tek dva. Jedan od njih je indeks dobio 1993. godine, i bio je i više nego presretan što je konačno uspio iza sebe ostaviti najškrtiju profesoricu na brdovitom Balkanu.

Uspjelo im je možda i iz razloga što je stroga profesorica zbog iznimnog nezadovoljstva studenata klasični "licem u lice" ispit morala zamijeniti pismenom formom. Bio je to presedan koji je izvanredno omogućen zbog iznimnog nezadovoljstva brojnih studenata.

'Profesorica iz pakla' desetljećima rušila studente na pitanjima poput 'Koji bend je svirao na Kopaoniku kada je bio veliki potres 1980.?'

Priča o najškrtijoj profesorici na Balkanu već je prešla granice Srbije, o "ženi zmaju" se sada već zna na čitavom brdovitom Balkanu. A isto tako i o već vremešnom studentu koji je, piše beogradski Blic, indeks na ovom fakultetu dobio 1985. godine. Čovjek već 34 godine bezuspješno pokušava proći njena ispitna pitanja, pa se sav ozario kada je čuo da će ovoga puta pred sobom imati pismeni oblik.

No sreće imao nije, i s pismenim je opet pao. I svrstao se među gomilu od stotinjak studenata, piše Blic, koji zbog ove profesorice ne mogu doći do diplome.

Pred prosinački ispit studente je posjetio i dekan Dejan Filipović, poručio im, navodi Blic, da na ispit dođu spremni, i ohrabrio ih riječima kako će se pismena forma kod prof. Pavlović održavati sve do 30.rujna naredne godine. Ovakva je novina dala vjetra u leđa studentima koji su ipak odlučili stati na balun, prikočivši naum da od rektorata Univerziteta u Beogradu traže izuzeće ledene profesorice.

Preokret je oduševio studente koji su konačno sretni jer od profesorice više ne čuju uvrijede, blic pitanja i prekidanja. Pričaju i kako je ispit bio praćen nevjerojatnim mjerama opreza, takvim da su morali skinuti ručne satove i ostaviti ih u drugoj prostoriji, dok su test su pisali kemijskama koje im je dala profesorica. Ispit je uz dekana i prorektora za nastavu, vele, kontroliralo još deset ljudi.

U svakom slučaju rad sporne profesorice će i nadalje pratiti čelnici Studentskog parlamenta, jer se studenti pribojavaju novog buđenja njene stare dobro poznate ćudi. Što o svemu tome misli profesorica iz pakla nije poznato: na medijske upite ne odgovara, tek je kratko navela da se zbog žalbi studenata za komentar obrate njenom odvjetniku.

Naslovnica Život