Mozaik Život

Šalabahter za mrzitelje

Kako 'preživjeti' kišni dan? Ove trikove svi znaju, ali teško da ćete ih se sjetiti dok pokisli žurite na posao: evo 10 malih podsjetnika, možda uz njih ostanete suhi

Šalabahter za mrzitelje

Čak i ako spadate među one koji vole kišu, morate priznati da je ona neugodna, iz razloga što nas, ponajprije, ograničava. Dok vani "pljušti" i sam izlazak iz stana djeluje nam kao nemoguća misija, a vožnja po mokrom asfaltu, smrad vlage od mokrih kišobrana u autu i novi, ali pokisli kaput koji ni blizu ne izgleda reprezentativno u takvome stanju, lagano nam dižu tlak. 

Da ne spominjemo pokvarenu frizuru i mokre čarape. Radno jutro, okupano kišom, ne djeluje ni najmanje privlačno.

Donosimo zato 10 "trikova" pomoću kojih lakše možete izgurati kišne dane. Sve ih, naravno, znate iz iskustva, ali ovako na okupu dođu kao pravi mali šalabahter za mrzitelje vremenskih neprilika.

1. Popravite omiljeni kišobran

Ne bacajte omiljene kišobrane, naročito ako se radi o onima kvalitetnijima (i skupljima), samo zato što je pukla jedna od žica, savjetuje Business Insider.

Možete ih lako popraviti emajliranom žicom koju pak možete kupiti u bilo kojoj trgovini alatom ili ostalim "kućanskim" priborom, a cijeli postupak pogledajte ovdje.

2. Ručnik u torbu

Ponesite sa sobom mali ručnik od mikrovlakana, u slučaju da vas kiša ipak ne zaobiđe. Trebat će vam i ako ste popravak kišobrana loše odradili.

Kompaktni su i praktični, a koštaju manje od 20 kuna - pogledajte ovaj iz Decathlona.

3. Pripremite novine

Promočene cipele ne bi trebale ni prijeći kućni prag. Prije nego izađete iz kuće, ostavite hrpu novina kraj ulaza, doći će vam zgodno kad se pokisli i živčani vratite kući. Napunite obuću njima i pustite da se suši.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jolly Brolly (@jolly_brolly) on

4. Izaberite kvalitetan kišobran

Dobar kišobran glavu čuva. Koliko god su praktični oni iz "mix shopova", a i jeftini, trebali biste se možda odlučiti na neki kvalitetniji, koji neće puknuti u naletu prvog vjetrića.

5. Rezervne čarape

Ako morate izaći iz kuće po pravome kišnome danu, ne biste ni trebali pomisliti napustiti udobnost doma bez rezervnih čarapa u torbi.

6. Spas za brušenu kožu

Ukoliko ste smočili čizmice od brušene kože, vjerojatno ste prvo promislili kako je upravo to kraj vašeg druženja. No ne nužno - mokri dio najprije "obrišite" gumicom za brisanje s dna olovke, a potom nježnom spužvicom prebrišite čitavu površinu cipela. Zatim ih napunite zgužvanim novinama.

Isto tako, možete ih i unaprijed zaštititi posebnim sprejevima, pogledajte ovaj iz Deichmana.

7. U riži je spas

Ako ste doživjeli osobnu verziiju potopa, vjerojatno je nastradao i vaš mobitel. Spas je u riži - mokre "gadgete" uvijek uronite u tanjur suhe (sirove!) riže. Zrna će izvući vlagu.

8. Odijelo sušite na zraku

Iako znate da nošenje finije odjeće nije preporučljivo na kišne dane, poriv za dobrim izgledom, svaki dan, jači je od zdrave pameti. Ako vam je pokislo odijelo, nipošto ga ne biste trebali gužvati, "izažimati" ili sušiti na toplome zraku (zaboravite na fen). Pustite da se osuši prirodnim putem.

9. Vrećice za prvu pomoć

Kako ne biste smočili prostor u koji ulazite, u torbu stavite nekoliko plastičnih vrećica kojima ćete se osigurati od ostavljanja lokve za vama. Ovu praksu imaju mnoge trgovine.

10. Protiv prokišnjavanja

Ako ste klasičar, vjerojatno kišne dane ne možete zamisliti bez gumenih čizama. No ako vam omiljeni par prokišnjava, postoji kućna radinost koja će riješiti i taj problem. Treba vam samo posebna vrsta ljepila za pločice, postupak pogledajte ovdje.

Naslovnica Život