Mozaik Život

VRIJEME JE STALO ZA NJU

Zvončica je baka i top model: Udala sam se i za gaya, a sad čekam četvrtog muža!; Otkrila nam je tajne svog izgleda, a nisu ni skupe kreme, niti jedna operacija

VRIJEME JE STALO ZA NJU

Naša najuspješnija "plus age" manekenka plijeni pozornost gdje god se pojavi, a bilo je tako i na njezinoj velikoj rođendanskoj proslavi.

Zvončica Vucković, Zagrepčanka visoka 176 centimetara, čiji je zaštitni znak postala duga sijeda kosa, u srijedu je napunila 60 godina.

Čestitke su joj pristizale sa svih strana svijeta jer nema toga grada na planetu gdje Zvončica nije nosila reviju ili snimila modne editorijale.

Gdje god da je došla, osvajala bi svojim prepoznatljivim imidžem, snažnom osobnošću i energijom, što je i razlog da je jedna od naših najdugovječnijih modela.

"Prvo što sam pomislila kad sam se probudila na rođendansko jutro bilo je da moram oprati zube i da sam sretna što me pas liže, ali i jer sam živa i zdrava", smije se manekenka i kaže kako za svoj izgled zahvaljuje dobrim genima roditelja, ali i stalnim navikama koje redovito prakticira.

Gotovo cijeli život bavila se sportom, skijala je, jahala, igrala košarku, plivala i plesala balet. Sada dan ne može zamisliti bez da sat vremena ne šeće Maksimirom u društvu sedmogodišnje Coco Chanel, ženke vajmarskog ptičara koju je udomila iz jednog zagrebačkog azila za napuštene životinje.

Svakodnevno pojede ukusnu juhu koju joj skuha mama Ljubica. Upravo je ona u njihovu domu zadužena za pripravu ukusnih jela, dok Zvončica odlazi u nabavku namirnica.

"Jedem puno voća, povrća, ribe i ponekad meso. Živim blizu Kvaternikova trga pa često idem na plac kod svoje kumice po domaće namirnice: od prirodnih mrkvi, svježe salate i špinata do blitve i jabuka. Obožavam razne vrste školjaka i škampe, dok od mesa jedem janjetinu, ali samo provjerenu, od jednog mojeg prijatelja u Crikvenici koji uzgaja janjad.

Slušam svoje tijelo i jedem ono što u tom trenutku poželim. Mislim da ljepota i dobro zdravlje polaze od toga što unosimo u tijelo. Možete na kući imati dobru fasadu, ali ako iznutra zidovi nisu dobri, sve će se prije ili kasnije srušiti. Kreme mogu pridonijeti dobrom izgledu, ali nisu presudne", ističe.

Veliko 'ne' estetskim operacijama

Nije pobornik ni plastičnih operacija osim ako nemaju neku medicinsku svrhu.

"Nedavno mi je prijateljica pristala da joj sin operira uši jer su ga u školi ismijavali da je klempav. Ako žena ima prevelike grudi i to joj stvara probleme sa zdravljem – zašto ih onda ne smanjiti."

Zvončica nekoliko puta tjedno odlazi na jogu, a otkako je 1992. godine prešla na budizam, osjeća se puno zadovoljnije nego prije.

"Te godine kći mi je nedugo nakon rođenja dobila epilepsiju. U očaju, čistoj tuzi i izbezumljenosti povjerila sam se prijateljici, koja me je, umjesto psihologu, odvela na jedan sastanak u budistički centar. Tamo sam istog trenutka osjetila mnoštvo energije, snage i zahvalnosti prema životu te svemu što me okružuje.

U budizmu sam pronašla svoje utočište, a kći mi je tri mjeseca nakon toga prestala uzimati lijekove i postala zdrava. Otada obavezno meditiram prije spavanja i kad se probudim, to je moja relaksacija i spas", iskreno će.

Kao i svakoj ženi, priznaje da i njoj laska kad dobije komplimente na račun izgleda.

Najljepše što joj je neki muškarac ikad rekao bilo je da joj kroz njezine oči vidi dušu. Svjesna je bora i sijede kose, ali nosi ih, kaže, s ponosom.

"Ljudi me često znaju pitati je li to stvarno moja kosa i kako to da je tako bijela. Uistinu je jedinstvena i prava. Donijela mi je mnogo unosnih poslova i nikad je ne bih obojila jer je moj zaštitni znak."

Kad su u pitanju rođendanske želje, Zvona, kako je od milja zovu prijatelji, želi sebi puno zdravlja i ljubavi, ali i da pronađe idealnog partnera jer vjeru u ljubav, unatoč tri propala braka i tome što joj se udvaraju samo oženjeni i mlađi muškarci – nije izgubila.

Ljubav života preminula '91.

"Ma ja sam sigurna da ću se još jednom udati i ući u četvrti brak, koji će biti onaj pravi. Pojavit će se muškarac mog života i oboriti me s nogu", smije se. Kao djevojčica pohađala je satove baleta i nije ni sanjala da će jednog dana šetati modnim pistama. Sedamdesetih godina otkrila ju je tadašnja agentica Regina Jeger, a potom su uslijedili mnogobrojni angažmani u modnim prijestolnicama.

U Londonu je snimala kataloge, u Turskoj editorijale, a u Italiji radila reklame za preparate za kosu.

Velika joj je želja bila otići u New York, a kako je bilo teško dobiti američku vizu, zbog papira se udala za jednog prijatelja homoseksualca i s njim je godinu dana živjela u Kanadi.

Kad se preselila u Veliku jabuku, upoznala je svojeg drugog supruga, Beograđanina Srđana Leskovca, za kojeg kaže da je ljubav njezina života. S njim je dobila kćer Petru, no sreća im nije potrajala jer je, Srđan, nažalost, preminuo od HIV-a 1991. Potisnula je ogromnu tugu koju je osjećala u sebi i radi djeteta nastavila živjeti.

U Montrealu se zaljubila u trećeg supruga, Charlija Novotnyja, oca svoje druge kćeri Gale. Vjenčali su se 1992. i preselili se u Firenzu, no brak je nakon 15 godina došao kraju jer je Zvončica bila puna života, dok je Charlie, kaže, htio biti doma i slagati pasijans.

Ponosna dvostruka baka unuka Edoarda i Dylana u svojoj poodmakloj dobi ima više poslova nego ikad te je i dalje svjetska putnica, žena osebujne karizme i nevjerojatnog životnog iskustva pred kojom su najbolje godine.

Naslovnica Život