StoryEditorOCM
ŽivotIzazivaju neplodnost

Jedemo ih svaki dan, a uništavaju zdravlje: otkriveno koje su namirnice pune opasnih kemikalija, s jednima naročito trebate 'prikočiti'

Piše H
21. studenog 2018. - 15:24

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u utorak je znatno smanjila preporučena ograničenja kada je posrijedi količina dioksina i s njima povezanih toksina u hrani. 

Dioksini su kemikalije koje se povezuju s problemima u reproduktivnom zdravlju, imunosnom sustavu, s razinama hormona i zubnom caklinom. 

Dioksini i toksini dioksinima nalik, poput polikloriranih bifenila (PBC) uglavnom su nusproizvod industrijskih aktivnosti i mogu se nakupiti u prehrambenom lancu, posebno u ribi, siru, jajima i mesnim prerađevinama.  

Novi podaci i tehnike izračuna koliko dioksini ostaju u organizmu uvjerili su EFSA-u da maksimalan tjedni unos dioksina sreže na dva pikograma (bilijunti dio grama) po kilogramu tjelesne mase, što je sedam puta manje od prethodnog limita, postavljenog 2001. 

EFSA-ina ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:48