Mozaik Život

12.000 Hrvata

Luda hrvatska noć u Frankfurtu: na sceni su se redali Rozga, Grdović, Škoro, Lidija Bačić i Crvena jabuka, ali za potpuni lom čekao se samo jedan čovjek

12.000 Hrvata

Uz nastupe najpoznatijih domaćih glazbenih imena 12.000 iseljenih Hrvata, mahom iz Njemačke, ali i ostatka svijeta, pjesmom u frankfurtskoj Fraport Areni slavi jubilarnu, desetu Hrvatsku noć na kojoj je odana počast stradanjima i patnji Vukovara, te ispisana posveta Oliveru Dragojeviću, jednom od njezinih glazbenih stupova. Do sitnih jutarnjih sati u Fraport Areni feštat će se uz Mišu Kovača, Mladena Grdovića, Jelenu Rozgu, grupu Vigor, Matu Bulića, Miroslava Škoru, Crvenu jabuku, Maju Šuput, Prljavo kazalište i Lidiju Bačić.

Najveće okupljanje okupljanja hrvatskih iseljenika u inozemstvu započelo je nastupom osječke grupe Vigor nakon čega su se voditelj Dalibor Petko i domaćin fra Marinko Vukman zajedno s publikom prisjetili u srpnju preminulog velikana hrvatske glazbe, redovitog sudionika Hrvatske noći u Frankfurtu. Na video zidu u Fraport areni zavrtio se posljednji pozdrav Oliveru Dragojeviću...

"Prijatelju uvijek ćeš nam faliti. Kako prazan je svijet, iako je umro samo jedan čovjek. Legende žive vječno... Ostavio si trag u beskraju, bio i ostat ćeš najveći, hvala za tvoje lipe note, naš jedan i jedini. Hvala ti za sve ove lipe godine, nikad te nećemo zaboraviti. Mirno more naš morski vuče. Počivao u miru Božjem", nakon posljednjeg pozdrava Fraport Arenom prolomio se gromki pljesak u čast nezaboravnog glazbenika.

Glazbenu je palicu nakon Vigora preuzeo Miroslav Škoro, koji se vratio na na koncertnu pozornicu nakon što su mu koncem ljeta ugrađene četiri premosnice. Pedesetominutni angažman na pozornici, prvi poslije komplicirane operacije i borbe za život prije samo nekoliko mjeseci, priznao nam je po silasku s bine, prilično ga je iscrpio.

- Malo mi je već na bini bilo naporno... Nažalost, još ne mogu odraditi cijeli koncert. Devet sati sam bio rasječen, klinički sam bio mrtav sat i pol, srce mi nije radilo. Sve s to sada oporavlja, zarasta... Treba vremena. Ali pjevanje je ipak napor za organizam. Mislio sam da će mi teže biti putovanje, međutim ne, ipak je teže biti aktivan na bini. Liječnici su rekli kako će mi trebati još dva mjeseca za oporavak, neki smatraju čak do iza Uskrsa, ali to je nemoguće. I ovako smo otkazali puno koncerata. Ali, hvala Bogu, dobro je zahvaljujući liječničkom timu koji brine o meni – kazao nam je Miroslav Škoro, kojega su pred garderobom dočekali deseci obožavatelja.

Publika u dvorani s nestrpljenjem očekuje 'lom' Miše Kovača, Mladena Grdovića i ostalih izvođača. Kralj hrvatske zabavne glazbe upravo je stigao u Fraport Arenu u pratnji supruge Lidije i za koji trenutak će se Frankfurtom zaoriti njegov hit "Samo nas nebo rastavit može" čijim nazivom 77-godišnji pjevač najavljuje svoj veliki koncert 22. prosinca u Spaladium Areni.

Naslovnica Život