Mozaik Život

Sliči na didu Zdenka

Ivana Runjić rodila sina, otkrila nam je prekrasno i neobično ime koje je dobio

Sliči na didu Zdenka

– Sretna sam, ma baš presretna. Sve je super... Upravo čekam da Leni i ja izađemo iz rodilišta – iz glasa Ivane Runjić, kćeri proslavljenog skladatelja Zdenka, jučer se mogao oćutjeti ushit zbog majčinstva. Ivana Runjić carskim je rezom u splitskom rodilištu donijela na svijet sinčića Lenona, teškog tri kilograma i dugog 49 centimetara, kojega od dragosti zove Leni. Glazbena producentica sretnu je vijest prije nekoliko dana najprije obznanila objavom plavih cvjetova na svojem Instagram profilu, a potom i fotografijom preslatkog uspavanog potomka zbog kojega je i njezina majka Vedrana, veli nam, "na sedmom nebu".

– Sad smo u plusu – presretna je kći legendarnog skladatelja, kojega već 14 godina nema među nama. I veliki bi emotivac, kakav je bio pokojni Zdenko, bio izvan sebe od sreće da je doživio Lenijev dolazak na svijet...

– Moram priznat, sliči na didu. Gledam mu prste, još u životu nisam vidila toliko duge. Već može uhvatit oktavu koliko može raširiti prste. Crn je, baš podsjeća na tatu. Za sada... – nježno će Ivana pogledavajući sinčića koji nije, premda će to mnogi na prvu pomisliti, dobio ime po slavnom članu The Beatlesa. Ako ćemo iskreno, Ivani je John Lennon od svih članova slavne grupe, priznaje, nekako najmanje simpatičan.

– Jednostavno, sviđa mi se ime. Leni je poznato ime u skandinavskim zemljama... Tako ćemo ga zvati dok bude mali, a kad naraste, bit će Lenon – govori glazbena producentica ne krijući kako je jedva dočekala porod. Budući da je krhke građe, tijekom trudnoće dobila je ishijas, a iscrpile su je i mučnine, pa je jedva dočekala dolazak u rodilište.

– Sad je to iza nas, najvažnije je da je sve u redu. Idemo doma... Sad ćemo se nas dvoje upoznat i "brijat" po mjuzi – govori novopečena mama, koja je sinčiću za sve vrijeme trajanja trudnoće kroz slušalice prislonjene na trbuh puštala glazbu. U jednom je trenutku čak priznala kako joj je trudnoća ukrala veliku količinu identiteta, pri čemu joj je najteže pala iznenadna potpuna odbojnost prema glazbi.

"Ali to ne znači da je malac uskraćen. Trenutno obožava The Beach Boyse i bilo što iz produkcijskog pera Phila Spectora", napisala je na Instagram profilu sredinom ljeta uz fotografiju trbuha s prislonjenim slušalicama.

– Cijelu trudnoću sam Leniju puštala glazbu, sve što inače slušam. Vidjet ćemo kako je to utjecalo na njega... Ne, nisam mu još pustila svoju pjesmu. Kad dođe kući, zasvirat će i "Ključ života" – osvrnula se Ivana na spomen jedne od najljepših pjesama svojega oca, kojoj je život svojim vokalom udahnuo Oliver Dragojević. Nastala je u noći kad je dolazila na svijet. Veliki je autor, naime, ispisao "Ključ života" posvećen svojoj novorođenoj kćerkici i supruzi Vedrani, koje su nakon Zdenkova preranog odlaska, kako bi sačuvale uspomenu na njega, organizirale "Runjićeve večere". Godinama su brojni poznati izvođači donosili nova glazbena čitanja njegovih bezvremenskih pjesama...

– Projekt "Runjićeve večeri" zauvijek je ugašen nakon svojeg desetog izdanja prije par godina i neće biti obnavljanja projekta. Bilo je to deset najljepših kreativnih godina koje netko u ovom poslu može doživjeti. Bilo je divno boriti se za podizanje svijesti o tome što je to autor i autorsko djelo. Punih deset godina slagali smo mozaik zvučnog spomenika nečijem cjeloživotnom djelu. Kad pogledam iza sebe i sjetim se koliko se suradnji, cjeloživotnih prijateljstava, novih umjetnika i, uostalom, radosti, muziciranja, ljubavi i najviše od svega – glazbe, dogodilo na toj platformi, puca mi srce od ponosa. Stekli smo veliki krug poklonika, uglavnom regrutiranih iz krugova poštovatelja očeva glazbenog stvaralaštva, ali i "nekih novih klinaca" koji su zahvaljujući "Runjićevim večerima" prvi put učili pjesmaricu Mediterana. Možda se upravo medu njima krije jedan novi Runjić – objasnila je nedavno Ivana na svojem Facebook profilu, potaknuta upitima zainteresiranih za budućnost projekta.

– Ime i djelo Zdenka Runjića uvijek će biti nositelji neupitne kvalitete, jedinstveno usađene u dalmatinski krug, život i običaje, ali su i prepoznatljivi i priznati na regionalnoj, nacionalnoj, ali i svjetskoj razini. Djelo Zdenka Runjića po mnogo čemu danas je upravo simbol pozitivne, dobre, kvalitetne, istovremeno tradicionalne, ali i suvremene Dalmacije u kojoj se isprepliću brojne suprotnosti, kontradikcije, ali koja na taj zanimljiv način i stvara novu kvalitetu. Dao je definitivan soundtrack Splitu i Dalmaciji, kao što je to, recimo, za Brazil napravio – Jobim. Njegove pjesme vječno su utkane u DNK naših i vaših života – napisala je Ivana u iščekivanju Lenijeva dolaska na svijet, čijim je rođenjem otvorila novo životno poglavlje.

Naslovnica Život