Scena Život

bilo je predrasuda...

Sinjanka Zrinka, dočasnica Hrvatske ratne mornarice i najveće iznenađenje Supertalenta: Namjerno sam se onako obukla, imala sam plan

bilo je predrasuda...

- Ma šta vam je?! To je kao da me pitate da biram između dvije ljubavi. Nikad ne bih napustila mornaricu zbog glazbe – kaže Sinjanka Zrinka Matić, koja je u nedjeljnom izdanju Supertalenta Nove TV izborila prolaz u daljnje nadmetanje sugestivnom interpretacijom pjesme "You Heart is as Black as Night" američke kantautorice Beth Hart, inače njezine omiljene pjevačice. U prozirnoj zlaćanoj haljini i platnenim tenisicama, ova je 33-godišnja narednica Hrvatske ratne mornarice svojim stylingom u startu, blago rečeno, zbunila žiri, što joj je, priznaje, bila i namjera.

- Šokirali su se kad su me vidjeli. To mi je i bio cilj. Mislili su da ću pjevati neki narodnjak, kad ono... Namjerno sam obukla veštu i patike, to je bio vid zezancije, moja ekipa to kuži. Ali znala sam da ću proći – samouvjereno nam, uz smiješak, priznaje Zrinka dan poslije predstavljanja u Supertalentu, u kojemu je završila na nagovor 8-godišnje kćeri Lorene. Zatečena količinom medijske pozornosti, ali i brojnih poruka i telefonskih poziva, nekako bi se najradije vratila u anonimnost. Nije joj, veli, do pompe, a ni do prevelikog ispitivanja o njezinu poslu i obitelji. Htjela bi supruga Branimira, baš kao i kći, zaštititi od eksponiranja u medijima.

- Ni ja ne želim biti u epicentru pažnje... Moj muž je jednostavan čovik, nikako ne bih voljela da se njega i kćer uključuje u ovu priču. Što se tiče reakcija na poslu, mnogi su bili zatečeni vidjevši me u Supertalentu, jer nisu ni znali za moju strast prema glazbi. Naravno da imam njihovu podršku, ali služba je služba i ne bih previše o tome – govori dočasnica HRM-a, začuđena što članovi žirija nisu, kad im se predstavila, znali što znači skraćenica HRM.

- I ne samo ja, mnogi su ostali zatečeni tom činjenicom – veli kandidatkinja, koja za prolaz u daljnje nadmetanje jedino nije dobila zeleno svjetlo stroge Martine Tomčić.

- Puni ste neočekivanih momenata i obrata koje ja volim. Izbor pjesme neočekivan za outfit i osobnu prezentaciju. Ne mogu puno prigovoriti vokalu, meni se sviđa, čujem nedorađenosti određene, meni je malo za ovaj tip glazbe i ovu poruku pjesme prezentacija i interpretacija bila previše - komentirala je članica žirija, kojoj Zrinka nije zamjerila njezino "malo NE". Aktivna članica mješovitog zbora HRM-a u duši je rokerica – voli glazbu starijeg datuma, iz 70-ih, 80-ih, te ponešto iz 90-ih godina prošloga stoljeća, a Beth Hart, na čijemu je lanjskom koncertu u zagrebačkoj Tvornici beskrajno uživala je, uz blues-rock gitarista Joea Bonamassu, njezin glazbeni favorit. Od domaćih rokera, naravno, preferira svoje sugrađane iz M.O.R.T.-a s kojima se i privatno druži (često zajedno i planinare), a voli i glas Josipe Lisac.

Zrinkin je vokalni talent prepoznat još u djetinjstvu, ali se spletom životnih okolnosti nikada nije ozbiljnije posvetila pjevanju. Njezin glas prvi je zamijetio fra Jure Župić, kad je kao djevojčica pjevala u dječjem zboru Čudotvorne Gospe Sinjske. Bio je toliko oduševljen što iz krhke 9-godišnje djevojčice izvire tako gromki glas da joj je sljedećeg dana na misi dao priliku da prvi put otpjeva solo pjesmu. Iste je godine nastupila na dječjem festivalu u Sinju i osvojila nagradu za najbolji scenski nastup, a s 12 godina se pojavila i na audiciji za Turbo Limach Show, te prvi put zapjevala pred kamerama.

- Tadašnji glazbeni urednici Zdravko Šljivac i Tihomir Preradović bili su oduševljeni mojom izvedbom pjesme "Ima jedan svijet" grupe Stijene, i to toliko da je gospodin Šljivac molio moju majku da ne zanemaruje moj talent jer imam predivan i moćan glas. Kazao je da bi bilo idealno kada bih mogla biti članica dječjeg zbora Zvjezdice, al' se taj san nije ostvario jer se majka nije željela seliti u Zagreb radi nekog pjevanja – ispričala je Sinjanka, koja je kasnije nastavila nastupati na amaterskim festivalima i drugim natjecanjima.

- Ljubav prema glazbi nisam ni danas izgubila, amaterski se bavim pjevanjem, ali stojim čvrsto nogama na zemlji. Naravno da bih voljela zapjevati negdje... No, ništa ambiciozno, da sad idem ganjat karijeru. Sve je ovo zbog kćeri... Lorena pohađa Glazbenu školu, no rano je još, s obzirom na uzrast, govoriti u što bi se njezin talent mogao iskristalizirati – oprezno će s prognozama Zrinka.

 

Naslovnica Život