Mozaik Život

PLAVA KRV NA KUŠNJI

Skandal u kraljevskoj obitelji: ima li vremešni kralj zaista izvanbračnu kćerku s ljubavnicom s kojom je ljubovao tijekom bračne krize?

PLAVA KRV NA KUŠNJI
Kraljica Paola, kralj Albert II. i njegov nasljednik, kralj Philippe, te kraljica Mathilde na dan Albertove abdikacije
Kraljica Paola, kralj Albert II. i njegov nasljednik, kralj Philippe, te kraljica Mathilde na dan Albertove abdikacije
Albert je priznao da su on i Paola imali bračnu krizu, ali nikad nije priznao izvanbračnu kćerku

Privatni život belgijske monarhije ponovno je pod povećalom javnosti nakon što je prizivni sud u Brixellesu naložio kralju Albertu II., koji je abdicirao 2013. godine, da osigura DNA uzorak za testiranje radi utvrđivanja očinstva.

U roku od tri mjeseca 84-godišnji Albert mora sudu dati uzrak sline kako bi se utvrdilo je li on zaista otac 50-godišnje umjetnice Delphine Boël koja tvrdi da je kraljeva izvanbračna kćerka. Ukoliko Albert sudu ne dostavi traženi uzorak, riskira da se i bez toga potvrdi očinstvo.

Ukoliko bude presuđeno da je Delphine zaista njegova kćerka, kraljeva ostavština bit će jednako podijeljena na nju i troje djece koje Albert ima sa suprugom, kraljicom Paolom. Alain Berenboom, glasnogovornik kralja koji je na belgijskom prijestolju bio 20 godina, kazao je kako se Albert konzultira sa pravnim savjetnicima o sljedećim koracima koje će poduzeti i mogućim temeljima za žalbu na odluku suda.

Albert je dosad stalno negirao tvrdnje da je otac Delphine Boël. Abdicirao je prije pet godina iz zdravstvenih razloga, a istog dana kad je objavljena abdikacija, baronesa Sybille de Selys Longchamps, Delphinina majka, prvi put je javno u televizijskom razgovoru progovorila o svojoj navodnoj vezi s kraljem. Kazala je kako je mislila da ne može postati majka zbog infekcije koju je prije imala, te nisu koristili zaštitu. Ustvrdila je kako je njihova afera trajala od 1966. do 1984. godine, te da je Delphine dijete ljubavi.

Albert je priznao kako su on i njegova supruga imali bračnu krizu 70-ih godina prošlog stoljeća, ali nikad nije priznao da iz izvanbračne afere ima dijete. Delphine Boël pet godina traži da bude službeno priznata kao kraljeva kćerka. Aktualni belgijski kralj Philippe, koji je naslijedio oca na prijestolju nakon abdikacije, nije komentirao najnovija događanja.

Naslovnica Život