Mozaik Život

Jednostavnije je

Razotkriven 'magični lijek' za sve na Instagramu: influencerice poludjele za ovim sokom, ali isto tako mogle su piti i vodu

Jednostavnije je

Fitness trendovi nigdje ne prolaze tako dobro kao na Instagramu. Influencerice diljem svijeta promoviraju nešto novo svakih mjesec dana, a posljednjih su godina zeleni sokovi ono što pali.

Piju ih sve, ujutro na tašte, osjećaju se bolje, trebali biste i vi - otprilike tako nekako idu njihove objave. Poseban hit je celer. Ako ćete raditi zeleni sok bez celera, kao da ga i niste napravili, u ovom zelenom štapiću je zdravlje, tvrdilo se donedavno, ali realnost je drugačija. Mogli ste komotno popiti čašu vode.

Dođe vam da razbijete blender, zar ne? Nije u potpunosti tako, zeleno povrće važno je konzumirati kako biste sačuvali zdravlje, no sok od celera ipak nije toliko "magičan" kao što su nas uvjeravali.

A riječ je o najprodavanijem soku od "zelja" u 2011. godini, prijavio je to vlasnik najvećeg lanca prirodnih sokova u Vancouveru, prenosi The Atlantic. Za njim su poludjele zvijezde poput Roberta de Nira, Gwyneth Paltrow i Naomi Campbell. 

No što kažu nutricionisti?

Oni pak nisu oduševljeni. Najprije, sok od celera upravo je takvog okusa kao što zvuči, a zatim vam vrlo brzo postane jasno da pijete - celer i vodu. Navodno bi trebao ugasiti upale u vašemu tijelu, pročistiti vas od toksina i izliječiti, pa se možete razočarati jednom kad uvidite da to nije slučaj.

Nutricionistkinja Ashley Koff smatra da Instagram šalje pogrešnu sliku. "Ne postoji hrana koja će vas izliječiti od raka, upalnih procesa i ostalih bolesti, tako da ne vjerujte baš svemu što čujete", kaže ona. 

Profesorica nutriciologije Lisa Young potvrdila je ove navode. Ona smatra da ne postoji bolje i gore povrće, već da je svaka opcija približno jednaka. Ne vidi razlog da sok od celera bude iznad svih ostalih.

Nedavno istraživanje u jednoj klinici u Clevelandu potvrdilo je sve prednosti konzumiranja celera, ali u njegovu čvrstom obliku. Savjetuju pacijentima da umjesto soka ipak piju - vodu. Celer je ionako 95% sastavljen od nje, a sve ostale vitamine radije "pokupite" žvačući, savjetuju doktori.

Naslovnica Život