Mozaik Život

Drugi put pametnije

Ispuhao nos prejako, pa požalio: naglo i nasilno puhanje u maramicu može postati opasno, ovaj pacijent osjetio je to na svojoj koži

Drugi put pametnije

Ako ste među onima koji jutarnjim ispuhivanjem nosa bude svoje ukućane, susjede, pa i susjedove pse, možda vas ova priča odvrati od vaših starih načina.

Vjerojatno vam se već dogodilo da ste "junačkim" i dugotrajnim puhivanjem raskrvarili tanašne kapilarice u nosu, pa kasnije gurali maramice u nosnice kako bi krvarenje stalo, no to je još i najmanji problem koji možete izazvati pretjerivanjem u ovoj aktivnosti.

Ne potiskujte kihanje! Doktori upozoravaju na brojne komplikacije koje može izazvati taj potez, a u najgorem slučaju i dovesti do smrti

"Prije nekoliko godina, moja prva supruga pokušala mi je pomoći da prečesto kihanje zbog alergije na sapun olakšam češćim puhanjem nosa. Jednog jutra ispuhao sam snažno kroz jednu nosnicu i kompletno oglušio na lijevo uho. Misleći da sam napuhao malo sline u eustahijevu cijev, otišao sam kod doktora da mi to provjeri", započinje svoju priču novinar Guardiana David Cockayne.

No liječnik ga je itekako neugodno iznenadio vijestima. Nije se nakupila sluz, već su živci u uhu bili kompletno uništeni. 

Od pritiska koji je nastao, poput onoga kada začepite gumu iz koje teče voda, pa će prsnuti kroz prvu pukotinu, došlo je do "kidanja". Kroz "šok" puhanja, naime, kroz pritisak u krvi, nastradali su živci, a to se može dogoditi i na drugim mjestima gdje postoje takvi živčani nastavci - rijetko se, ipak, pojava može dogoditi dvaput istoj osobi.

"Tako da, gdje su mi rupčići?", završava svoju priču Cockayne, kojemu se u međuvremenu sluh vratio. Uvjereni smo ipak da će idući put pripaziti koliko jako puše. Nije ni pritiskanje jedne nosnice tijekom "izvedbe" najbolja opcija, uvjerio se u to ovaj pacijent na svojoj koži - tako veći pritisak stavljate na određeno, osjetljivo područje.

Zašto boli glava?

Prejako puhanje nosa može izazvati i glavobolju, no u tim slučajevima, doktori ukazuju na problem sa sinusima. 

"Kada pušete nos, navala zraka prolazi kroz vaše gornje i donje dišne puteve. Gornji dišni putevi sastoje se od nosa, ušiju i sinusa - sinusi su, dakle, "locirani" preko cijelog lica. Ako vrlo jako pušete nos, taj pritisak možete osjetiti u glavi, a sve to dolazi od sinusa. I ne prolazi samo zrak prilikom puhanja: nagla navala krvi u lice može se također osjetiti na neugodan način", odgovara Dr. Philip J. Howard na pitanje pacijentice.

Naslovnica Život