Mozaik Život

podmorje skriva bogatstvo

Komiški ronioci došli do fantastičnog pronalska: 'Ljudi, koji je to bija osjećaj kad smo otkrili olupinu bombardera...'

podmorje skriva bogatstvo

Pretražujući morsko dno posebnim sonarima, u okolici otoka Visa ronioci Lorenzo i Andi Marović ovih su dana otkrili američki bombarder B17 iz Drugoga svjetskog rata.

Kako doznajemo od Andija, koji je s ocem Lorenzom, kao i nebrojeno puta do tada plovio istim vodama u nadi da će pronaći neku od 30-ak olupina za koje se smatra da su izgubljene u Viškom akvatoriju, a od kojih je do sada pronađeno tek njih šest, osjećaji koji su ih obuzeli, kada je sonar prepoznao nešto u dubini, teško se mogu opisati.

– To je jedan poseban ushit kada tako pronađeš nešto prvi put. Kada otkriješ davno skrivenu tajnu – iskreno će komiški ronilac, ne skrivajući zadovoljstvo obiteljskim doprinosom u razotkrivanju ratne povijesti rodnog otoka.

Prema njegovim riječima, za nekoliko je dana uslijedila ronilačka ekspedicija, u kojoj se njemački dvojac obučen za dubinsko ronjenje spustio na dubinu od 100 metara, gdje su potvrdili da je riječ o spomenutom bombarderu, model S, koji, iako nije presudni povijesni artefakt, kao drugi od dva takva bombardera izgubljena i pronađena kod Visa, budi znatiželju avanturista.

Kako navode na HRT-u, koji prati istraživanje ove olupine, pretpostavlja se da se avion vraćao s bombardiranja njemačke rafinerije, a poznato je kako je njegov pilot bio Charles Dodrill te da je posada spašena.

Avion je, navodi Marović, u lošem stanju; prepolovljen u dva dijela, no ne izda li nadležno Ministarstvo, kojem su prijavili pronalazak, zabranu, nove zarone koji će otkriti više o sudbini posrnulog bombardera Marovići planiraju već idućeg tjedna.

Uzbuđenja u domu Marovićevih ne nedostaje s obzirom na to da su prije samo dva mjeseca pronašli sef na olupini broda "Re d'Italia", koji je u blizini otoka Visa potonuo 1866. godine, a čija se olupina također nalazi se na nešto više od 100 metara dubine.

Naslovnica Život