Mozaik Život

TURISTI ZA POŽELIT

Američki gosti prvi po potrošnji u Hrvatskoj, dnevno ostave čak 158 eura: 'Dolaze nam u trgovinu i znaju kupiti po 20 kravata, od kojih svaka košta 400 kuna'

TURISTI ZA POŽELIT

Amerikanci su konačno otkrili Hrvatsku kao turističku zemlju u kojoj vrijedi potrošiti svoje dolare, pa su se tako nakon puno godina, u kojima su naši najbolji potrošači bili Britanci i Rusi, na čelnom mjestu po potrošnji u Hrvatskoj našli baš građani SAD-a.

Prema istraživanjima o potrošnji gostiju TOMAS, koje je izradio Institut za turizam, američki turisti u Hrvatskoj troše dnevno dva puta više od prosjeka potrošnje ostalih turista kod nas – čak 158 eura dnevno. Kada se zna da prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj iznosi 79 eura po osobi i noćenju, jasno je zašto se sve turističke zemlje utrkuju za pridobiti goste SAD-a jer su Amerikanci na svojim putovanjima najizdašniji gosti. Ostavili su tako Amerikanci iza sebe po rastrošnosti u Hrvatskoj za vrijeme odmora i Britance, koji troše 139 eura dnevno i godinama su bili na samom vrhu po potrošnji u Lijepoj našoj, ali i i Ruse, koji su svoju potrošnju u Hrvatskoj sada sveli na 121 euro dnevno.

Zanimljivo je da je u domaćoj javnosti sveprisutna kuknjava o "lošim gostima" u našem turizmu i njihovoj slaboj platežnoj moći još uvijek glasnija od činjenica koje govore kako gosti kojima nije problem potrošiti na odmoru značajne svote novca, i u Hrvatskoj nalaze načina kako da ih potroše, čak i više nego u nekim drugim zemljama. Jer, prema Eurostatu, na razini svih država u EU-u turisti u prosjeku po danu troše 70 eura, iz čega proizlazi da u Hrvatskoj prosječno troše devet eura više od toga. E, sad, tko je uspio doći do tih turista, to je stvar umješnosti i spretnosti domaćina, trgovca, ponude, agencije, hotelijera i ostalih u lancu usluge. Tek, brojke ne lažu.

– Po mojem iskustvu, turisti iz SAD-a, Japana i Koreje daleko najviše novca u Hrvatskoj ostavljaju u skupim suvenirnicama i trgovinama originalnih hrvatskih proizvoda, poput svilenih kravata i marama. Osobno često svjedočim tome da Amerikanci kupuju odjednom po dvadesetak kravata za poklon, od kojih je svaka po 300-400 kuna, dok turistkinje iz Japana kupuju po desetak najfinijih svilenih hrvatskih marama, koje koštaju svaka oko stotinu eura. To im je lijep dar, a ne zauzima puno mjesta jer su to avionski gosti i vode računa o težini i obujmu svoje prtljage – kazuje nam iskusni turistički vodič.

I baš kao što se u posljednje vrijeme sve uobičajene i tradicionalne turističke navike sve više mijenjaju, a to se najviše vidi u strukturi naših gostiju koji dolaze iz stotinjak zemalja sa svih kontinenata, tako se mijenja i lista onih koji najviše vole trošiti u Hrvatskoj. Godinama su se o bogatim Rusima pričale legende kao o onima koji traže najskuplji luksuz i plaćaju koliko god se traži, no sada su ih, za većinu potpuno neočekivano, u potrošnji u Hrvatskoj prestigli čak i Španjolci.

Oni na odmoru u našoj zemlji troše prosječno 126 eura dnevno, dok su Skandinavci također visoko na toj listi sa 119 eura dnevno. Sve te brojke su za 20 do 50 eura veće u posljednjih nekoliko godina, iz čega ne treba nužno izvući zaključak samo o tome kako dobivamo bogatije goste, nego kako su i usluge u hrvatskom turizmu postale skuplje. To se najbolje vidi iz činjenice da se od prosječnih dnevnih izdataka 49 posto troška naših turista odnosi na uslugu smještaja, 17 posto na uslugu hrane i pića izvan smještaja, a 34 posto na sve ostale usluge.

Dok su izdaci za smještaj porasli za oko sedam posto, troškovi na sve ostale usluge porasli su 33 posto i gosti to već sve glasnije primjećuju i komentiraju, bez obzira na njihovo imovinsko stanje. Jer, prema podacima Instituta za turizam, značajnije se povećava udio turista u Hrvatskoj koji imaju mjesečna primanja kućanstva veća od tri tisuće eura, pa je takvih sada već 40 posto od svih naših gostiju. Nije, dakle, problem u "lošim" gostima i njihovoj platežnoj moći, nego u djelomično bezobrazno nazidanim cijenama nekih usluga u Hrvatskoj koje oni doživljavaju kao "deranje".

– Kod turista je najvažniji osjećaj da su dobili više nego su platili. To oni beskrajno cijene i na takva mjesta se vraćaju, a zapravo tu nitko nije na gubitku. Dobar domaćin će počastiti gosta, iako to uvijek može kompenzirati kroz neku naplaćenu stavku usluge, ali gost ima dojam da je nešto dobio besplatno. Na tome je počivala tradicija našega gostoprimstva desetljećima, a sada je sve okrenuto samo brzoj zaradi, što nam gosti zamjeraju – mišljenje je dugogodišnjeg turističkog djelatnika.

A da je doista tako, govori i podatak kako je postotak onih gostiju što ih ništa nije zasmetalo na odmoru u Hrvatskoj pao sa 72 posto (2014. godine) na 64 posto (2017. godine). Njih 16 posto zasmetale su prometne gužve, 13 posto neprimjereno odloženo smeće, gužve na plažama i neugodni mirisi. Gužve na javnim površinama smetaju 11 posto gostiju, a isti je postotak onih koje je zasmetala nemogućnost razdvajanja otpada, dok je buka problematična za njih 10 posto. Sve te zamjerke gosti stavljaju u kontekst cijene koju su platili za smještaj, hranu, piće, izlete i izvlače zaključak o vrijednosti koju su dobili za novac koji su potrošili.

Prosjek 69 eura dnevno
Domaći gosti u prosjeku troše 69 eura dnevno. Visoko su po potrošnji i gosti iz Srbije (95 eura), što ih na ljestvici stavlja ispred gostiju iz Austrije, Nizozemske, Italije, Njemačke...

Stanovnici Luksemburga najrastrošniji u Europi
Stanovnici Luksemburga 2016. su godine trošili 768 eura po putovanju, što je najviše od svih stanovnika Europske unije, objavio je Eurostat. Kad se gleda cijeli EU, prosjek potrošnje po putovanju je 336 eura, dok je hrvatski putnik po putovanju trošio 224 eura, pokazuje Eurostatova statistika. Iza Luksemburga je Malta sa 645 eura potrošenih po putniku i putovanju, slijedi Austrija čiji putnici troše 606 eura te Belgijci s 591 eurom potrošenim po svakom putovanju. Na dnu ljestvice su stanovnici Latvije koji su trošili 107 eura po svakom putovanju, Rumunji su drugi odozdo sa 124 eura, a treći Česi sa 129 eura potrošenih po svakom putovanju. Slovenci su, unatoč višem standardu, trošili manje od Hrvata – 212 eura po svakom putovanju.

428 milijardi plaćeno za putovanja
Stanovnici država Europske unije potrošili su 428 milijardi eura na turistička putovanja 2017. godine. Najveći dio turističke potrošnje otpada na smještaj (37 posto), trošak putovanja uzme 32 posto njihova proračuna, a 31 posto su ostali troškovi.

 

Naslovnica Život