Mozaik Život

SVE ZA 'SELFI'

Evo što se dogodi kada uznemiravate kitove: sisavac od nekoliko tona nasrnuo na brod, umalo potopio veseli par koji je snimao jato ovih inače mirnih životinja

SVE ZA 'SELFI'

Golemi kit umalo nije zdrobio brod na kojem je bila Elena Sera Jose iz Colorada i njen dečko Ryan Nelson. Njih dvoje plovili su uz obale Kalifornije i zamjetili su skupinu kitova. Potom im se ta skupina približila, neko vrijeme kružili oko broda ili bolje reći Elena i Ryan su kružili oko njih, umjesto da se odmah udalje.

U par navrata kitovi su došli "oči u oči" sa Elenom, ali ona to nije shvatila kao upozorenje, nego se i dalje približavala kiovima. Međutim, goleme sisavce je to očito uznemirilo i jedan kit je izronio i svojim prednjim krajem udario po brodu (Na videu 1:39). Odjednom se čuje vrištanje, zapomaganje, a Elena poručuje dečku da moraju otići.

Nije trebalo dugo čekati da se Elena i Ryan maknu i prestanu uzmeniravati kitove koji su bili toliko veliki da su mogli bez problema potopiti brod, ali iz nekog razloga nisu - možda su ih samo željeli preplašiti i otjerati. 

Kitovi su sisavaci, a ima ih više od 80 vrsta. Svi žive isključivo u vodi. Kitove odlikuje za više sisavce neobična dugovječnost. Neke vrste, kao npr. grenlandski kit, mogu doživjeti i više od 200 godina. Do sada najstariji poznati primjerak, mužjak, uginuo je u dobi od 211 godina. Razne vrste kitova imaju i različitu veličinu i težinu, najmanji primjerici tih siusavaca imaju oko tri tone, a najveći mogu imati i golemih 200 tona. 

Naslovnica Život